'Formule 1 zet Drenthe in één keer op de wereldkaart'

AUTOSPORT - De gemeente Assen en de provincie Drenthe staan positief tegenover een toekomstige Formule 1-race op het TT Circuit. Het mondiale autosportevenement heeft een grote internationale uitstraling en levert een positieve bijdrage aan de regionale economie.
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een verkenning die het college van B en W van Assen en Gedeputeerde Staten hebben laten uitvoeren.

Drenthe op de wereldkaart
Gedeputeerde Henk Brink is enthousiast: "Ik zie dit als een kans voor Drenthe. Samen met ons is heel Noord-Nederland enthousiast over de komst van de Formule 1. Het binnenhalen van de Formule 1 zorgt voor een geweldige economische spin-off in de regio. Het zorgt voor reuring en zet Drenthe in één keer op de wereldkaart."

Volgens Brink levert een Formule 1-race in Assen netto aan extra besteding en hotelovernachtingen minimaal twintig miljoen euro op per race. Hij denkt verder dat de mogelijke komst van Formule 1 minimaal 270 extra arbeidsplaatsen oplevert. "En dan heb je het nog niet over alle media-aandacht die erbij komt kijken, wat vele tientallen miljoenen kijkers oplevert, en waarmee je dus Assen en Drenthe op de wereldkaart zet", aldus Brink.


Burgemeester Marco Out van Assen is er vast van overtuigd dat de komst van de Formule 1 in velerlei opzichten een spektakelstuk zou zijn. "Het circuit leent zich qua infrastructuur heel goed voor de race, zeker als je kijkt naar de huidige investeringen in de accommodatie. Dit jaar wordt de langste tribune van Europa hier in Assen gerealiseerd."

Geen geld erin
Burgemeester Out tekent tegelijkertijd aan dat de provincie en de gemeente het evenement beslist niet zelf gaan organiseren. "Dat zijn particuliere partijen die dat moeten doen. We gaan geen geld in de organisatie steken, maar qua verkeer en veiligheid gaat het ons als gemeente zeker geld kosten."

Gedeputeerde Brink onderstreept dat. "De provincie heeft al goede wil getoond om de baan optimaal te krijgen. Het is nu aan ons om een positieve lobby te voeren, om het spektakel hier naartoe te krijgen. Daar wil ik me voor sterk maken." Ook een laatste financieel duwtje, als dat nodig mocht zijn, is volgens Brink 'in eerste instantie niet de bedoeling'.
De inzet, zegt Brink, is 2019, "al is de vaststelling van die kalender al heel snel, maar als dat niet lukt 2020."

Formule 1-race is mogelijk
De rentree van een Grand Prix van Nederland - de laatste was in 1985 in Zandvoort - is nog allerminst zeker. De organisatie van het TT Circuit moet daarover onderhandelen met Liberty, de eigenaar van de Formule 1.

De Stichting Nederlandse Grand Prix Foundation heeft van het TT Circuit het mandaat gekregen op te treden als promotor. Die stichting, met Jos Vaessen als voorzitter, heeft onlangs overleg gehad met het management van de Formule 1 over het verkrijgen van de rechten voor de organisatie. De internationale autosportfederatie FIA heeft het circuit positief beoordeeld: een Formule 1-race is er mogelijk. Wel zijn aanpassingen nodig om passeermogelijkheden te creëren.
Deel dit artikel: