De klok moet weer een uurtje vooruit

ASSEN - De winter is voorbij, de zomertijd gaat in. Vannacht moet de klok een uur vooruit worden gezet en dat betekent een kortere nachtrust. De nieuwe tijd blijft tot 28 oktober van kracht.
Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd. Wereldwijd hanteren zeventig landen dezelfde tijden en data.
De zomertijd, die afwijkt van de standaardtijd, heeft vrienden en vijanden. Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.

'Vermoeidheid en concentratieproblemen'

Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect is niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.
Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl