Drentse akkerbouwers krijgen subsidie voor aanpakken erfemissie

Water vanuit het stroomgebied van de Drentsche Aa geldt als belangrijke bron voor drinkwater (Rechten: archief RTV Drenthe)
Water vanuit het stroomgebied van de Drentsche Aa geldt als belangrijke bron voor drinkwater (Rechten: archief RTV Drenthe)
GIETEN - Akkerbouwers uit het stroomgebied van de Drentsche Aa kunnen gebruikmaken van een subsidieregeling om zogeheten erfemissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.
De waterkwaliteit kan volgens de gemeente Aa en Hunze sterk verbeteren door de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf te verminderen. Inmiddels hebben zich volgens de gemeente Aa en Hunze negentien akkerbouwers aangemeld. LTO Noord heeft een collectieve aanvraag ingediend, agrariërs kunnen nog tot 1 juni aansluiten.
De subsidie moet zorgen voor vermindering van 'erfafspoeling' van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater, grondwater en riool. Het gaat om een subsidie vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
"Water vanuit het stroomgebied van de Drentsche Aa geldt als belangrijke bron voor drinkwater. Het oppervlaktewater moet daarom voldoen aan een strenge norm. Bij innamepunt 'De Punt' worden gewasbeschermingsmiddelen nog te vaak in te hoge concentraties aangetroffen. Om schoon drinkwater, nu en in de toekomst, te garanderen, zijn maatregelen nodig. Waterschap Hunze en Aa’s, de provincie Drenthe en Waterbedrijf Groningen werken hierbij samen met gemeenten, inwoners en bedrijven", aldus de gemeente Aa en Hunze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl