'Ik voel me niet serieus genomen door de NAM'

Ria Mulder uit Emmen heeft een rechtszaak aangespannen tegen de NAM (Rechten: archief RTV Drenthe)
Ria Mulder uit Emmen heeft een rechtszaak aangespannen tegen de NAM (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Is haar oude huis in Woldendorp onbewoonbaar geworden door de gaswinning of is er iets anders aan de hand? Om die vraag draaide het vanmiddag in de rechtbank in Assen.
Ria Mulder woont inmiddels in Emmen en had een rechtszaak aangespannen tegen de NAM. De zaak is aangehouden, om te kijken of er een schikking getroffen kan worden.
De woning van de vrouw vertoonde na de beving in Huizinge in 2012 plots scheuren. In 2015 werd het huis, na een storm, onbewoonbaar verklaard. Al sinds de beving in 2012 liggen de NAM en de vrouw met elkaar in de clinch. De zaak valt niet onder het nieuwe schadeprotocol, waardoor de NAM deze schade nog zelf moet afhandelen.

Fundering

De vrouw heeft verschillende onderzoeken aan de woning laten uitvoeren. Uit die onderzoeken bleek dat de schade veroorzaakt is door de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. De NAM is het hier niet mee eens en wil een extra onderzoek, omdat een deel van de schade veroorzaakt zou zijn door de fundering van de woning.
Volgens de advocaten van het bedrijf staat de vrouw dit onderzoek niet toe. "Nader onderzoek is de snelste weg naar de uitgang. Zodat de oorzaak voor eens en altijd duidelijk is", zei één van de advocaten in de rechtbank. De advocaat van de vrouw gaf aan zich te blijven verzetten tegen vervolgonderzoek. "De andere onderzoeken zeggen genoeg. Er zijn in Woldendorp 366 schadegevallen bekend. Allemaal door de aardbevingen."
De schade is volgens de vrouw ruim vier ton. Naast de schade aan de woning vallen hier ook de proceskosten en immateriële schade onder. "Het huis dat eens mijn droomhuis was, is kapot, een bouwval”, las de vrouw uit haar slachtofferverklaring voor. "Maar door de opstelling van de NAM is niet alleen mijn huis kapot, maar ik ook. Ik voel me niet serieus genomen."

Veel publieke belangstelling

De behandeling van de zaak kon op veel publieke belangstelling rekenen. Er moest dan ook worden uitgeweken naar een grotere zaal. Regelmatig klonken er verontwaardigde reacties vanuit het publiek. De zaak werd onderbroken om beide partijen de mogelijkheid te geven tot het treffen van een schikking. Die werd niet getroffen, omdat de NAM nog geen concreet bedrag kon noemen.
De partijen krijgen nu van de rechtbank zes weken de tijd om tot een schikking te komen. Komen ze er niet uit, dan wordt de behandeling van de zaak dan voortgezet. De vrouw zegt dat ze ook bevingsschade heeft aan haar huidige huis in Emmen. "Daarover lig ik ook in de clinch met de NAM."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.