Westerveld stevent af op compleet nieuw bestuur

Westerveld krijgt een compleet nieuw college (foto Google Streetview)
Westerveld krijgt een compleet nieuw college (foto Google Streetview)
DIEVER - Een compleet nieuw college. Dat is waar in de gemeente Westerveld aan wordt gewerkt. Progressief Westerveld praat de komende tijd verder met DSSW/SW en Gemeentebelangen.
Progressief Westerveld is de grootste partij. Vier jaar geleden waren ze dat ook, maar toen hadden ze veel tijd nodig om tot een keuze voor een nieuw college te komen. CDA, PvdA en VVD bereikten daarop snel een akkoord en vormden vier jaar lang het bestuur.

Lokale partijen aan het stuur

Dat wil Progressief Westerveld, een samenwerking van D66 en GroenLinks, zich niet weer laten gebeuren. En dus zetten ze er vaart achter. Een weekend was voldoende om te kiezen voor DSSW/SW en Gemeentebelangen.
Daarmee komt er, zo lijkt het, een eind aan de regeerperiode van drie ervaren wethouders. PvdA-wethouder Erik van Schelven (8 jaar) had al aangekondigd te stoppen. VVD-wethouder Klaas Smidt (8 jaar) en CDA-wethouder Homme Geertsma (12 jaar) moeten ook op zoek naar een nieuwe baan.

Drie nieuwe wethouders

Voor Progressief Westerveld is Wilfried de Jong uit Assen kandidaat-wethouder. Hij is ook gekozen als raadslid voor D66 in Assen, maar gaf onlangs al aan dat hij de voorkeur geeft aan het wethouderschap in Westerveld, mocht het zover komen.
Bij DSSW/SW is Henk Doeven de wethouderskandidaat. Doeven raakte zijn zetel in de raad kwijt aan Alfred Schoenmaker, die meer voorkeurstemmen kreeg. De kandidaat van Gemeentebelangen is het langst zittende raadslid van Westerveld, Jelle de Haas.
En dan is er ook nog een nieuwe werkwijze. Een nieuwe bestuurscultuur, zoals ze dat noemen. Geen akkoord dat is dichtgetimmerd, meer zeggenschap voor de inwoners. De oppositiepartijen mogen ook meepraten over de invulling van een akkoord.
Niets is overigens zeker in de politiek. Eerst zullen de partijen een handtekening moeten zetten onder een collegeprogramma. Dan pas is het rond. Informateur Paul Wijers uit Meppel, zelf ooit actief voor Progressief Westerveld, praat de komende weken verder met de drie partijen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl