'Omgezet buitenlands gas stallen in gasopslag Langelo'

Volgens Gasunie is het nodig om omgezet buitenlands gas te stallen in de ondergrondse gasopslag in Langelo (Rechten: archief RTV Drenthe)
Volgens Gasunie is het nodig om omgezet buitenlands gas te stallen in de ondergrondse gasopslag in Langelo (Rechten: archief RTV Drenthe)
DEN HAAG/NORG - Nederland kan binnen tien jaar zonder de gaswinning in Groningen mits verschillende maatregelen die het kabinet nu nog laat onderzoeken ook echt doorgang vinden.
Dat schat gasnetbeheerder Gasunie in. Volgens een woordvoerder zou de leveringszekerheid in dat geval gegarandeerd blijven.

Gronings gas in Langelo

Om de kraan volledig dicht te draaien is het dan wel nodig dat er omgezet buitenlands gas kan worden gestald in de ondergrondse gasopslag in Langelo. Daar zit nu nog Gronings 'laagcalorisch' gas in, maar dat wijkt wat betreft samenstelling iets af van het 'hoogcalorisch' gas uit het buitenland. Komende jaren wordt er in Zuidbroek een stikstofinstallatie gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas.

Warmtepompen

Een andere belangrijke voorwaarde is dat het gasverbruik van Nederlandse huishoudens voldoende omlaag gaat. Gasunie denkt dat dit via initiatieven met bijvoorbeeld warmtepompen technisch mogelijk is. Maar het moet allemaal nog wel gebeuren, aldus de zegsman naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen op termijn tot nul terug te brengen.

'Meer dan alleen Groningen'

"De NAM is meer dan alleen Groningen." Dat stelt NAM-mede-eigenaar Shell na afloop van het besluit de gaswinning in Groningen in 2030 stop te zetten. Het besluit "zal uiteraard niet zonder gevolgen zijn voor de NAM en de vele toeleveranciers in de regio", stelt het olie- en gasconcern tegenover RTV Noord.

Kennis en kunde

"Naast het Groningenveld wint NAM ook aardgas uit kleine gasvelden in Nederland en op zee. Circa 28 procent van het Nederlandse aardgas wordt op zee gewonnen", aldus Shell. Daarnaast zijn de kennis en kunde van NAM relevant in de energietransitie waar Nederland voor staat, voegt het bedrijf toe.

Verschillende belangen

Shell heeft kennis genomen van de brief van minister Wiebes en bestudeert momenteel de inhoud. "Het is aan de minister om een afweging te maken tussen de verschillende publieke belangen, waaronder veiligheid en leveringszekerheid", aldus Shell.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl