Nieuwe eigenaar voor afvalverwerker Attero

Het terrein van Attero in Wijster (Rechten: Fred  van Os/RTV Drenthe)
Het terrein van Attero in Wijster (Rechten: Fred van Os/RTV Drenthe)
WIJSTER - Afvalbedrijf Attero met een vestiging in Wijster krijgt een nieuwe eigenaar.
Investeringsmaatschappij Waterland wil de onderneming verkopen aan de investeerders 3i Infrastructure en DWS.
Beide beoogde aandeelhouders nemen ieder voor vijftig procent de aandelen van Waterland over. De twee zijn investeerders in grote infrastructuurbedrijven, zo valt op te maken uit hun profiel.
Het kapitaal waarmee het Britse 3i en het Duitse DWS deze investeringen financieren is overwegend afkomstig van grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsbedrijven, inclusief een groot aantal Nederlandse pensioenfondsen. Een concrete overnamesom werd niet gegeven.
De overname heeft geen verdere gevolgen voor het huidige personeel.

Essent

Attero is de voormalige afvalverwerkingstak van energiebedrijf Essent. Al in 2016 werd druk gespeculeerd over een op handen zijnde verkoop door Waterland. De investeerder nam het bedrijf een aantal jaren daarvoor voor 170 miljoen euro over van een groep gemeenten en provincies, nadat het buiten de verkoop van Essent aan het Duitse RWE was gehouden.

Geklaagd

Vakbonden klaagden eerder dat Attero door Waterland werd kaalgeplukt. De nodige investeringen bleven volgens hen uit. Ook een eerder reorganisatiebesluit was volgens de bonden onredelijk. Personeel en vakbonden zijn inmiddels ingelicht over de verkoopplannen. Volgens FNV zal voor het personeel weinig tot niets veranderen. Dat is ook duidelijk zo afgesproken. De ondernemingsraad komt op korte termijn met een advies.
Verder moeten nog de gebruikelijke goedkeuringen worden verkregen. In de loop van dit jaar moet de deal zijn afgerond, zo is de verwachting.

Afvalverwerking

Attero verwerkt jaarlijks zo'n 3,5 miljoen ton afval, dat onder meer gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf telt vijftien fabrieken waar in totaal circa 800 mensen werken. In 2016 was Attero goed voor een slordige 329 miljoen euro aan omzet. Daarop werd een winst van bijna 31 miljoen euro behaald.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.