Pantservoertuig schiet per ongeluk op eigen mensen

Een CV90 tijdens een oefening van 43 Gemechaniseerde Brigade in Polen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
Een CV90 tijdens een oefening van 43 Gemechaniseerde Brigade in Polen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
HAVELTE/BERGEN-HOHNE - Een gevechtsvoertuig uit Havelte heeft tijdens een schietoefening in Duitsland een schot gelost terwijl er nog drie militairen in het schootsveld aanwezig waren.
Niemand raakte gewond bij het incident dat al op 22 maart plaatsvond in het Duitse Bergen-Hohne. "De aandacht tijdens een schietoefening mag ook in de afrondende fase niet verslappen", schrijft Defensie vanavond in
. Een CV90 infanteriegevechtsvoertuig schoot met het 35mm-kanon in de richting van andere militairen.

Oorzaak

Generaal Jan Swillens van 43 Gemechaniseerde Brigade liet direct na het incident onderzoek doen. Volgens het rapport is concentratieverlies in de afrondende fase van de schietoefening de belangrijkste oorzaak van het incident. Een communicatiestoornis tussen de deelnemende militairen en de schietleiding zorgde voor de gevaarlijke situatie.
In het rapport staat onder meer dat het van groot belang is om voor een schietoefening met nadruk te wijzen op het gevaar van verslappende aandacht. Defensie zegt die raad over te nemen en gaat het voorbeeld gebruiken in de opleidingen.

Veiligheid

Vorige week nog stuurde Defensie een plan van aanpak naar de Tweede Kamer met maatregelen die Defensie neemt om de veiligheid in de organisatie te verbeteren. De Inspecteur-generaal Veiligheid die wordt aangesteld gaat hierop toezien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.