Docu over Hoogeveense moordboers vanavond op tv

DWINGELOO/EXLOO - De broers Marcos en Admilson R. praten tegen elkaar, maar hun gesprek wordt ruw onderbroken door de politie die schreeuwend hun woning in Hoogeveen binnenvalt.
De documentaire
De zaak gebroeders R.
van Maria Mok en Meral Uslu, die vanavond op tv komt, geeft een ongekend kijkje achter de schermen van het strafproces tegen de broers. Politieverhoren, het werk van de recherche, het Openbaar Ministerie en de advocaten: iedereen gaf de documentairemaaksters toestemming om de zaak van dichtbij te volgen.
Het is maandag 3 maart 2014 als Marcos en Admilson R. worden gearresteerd in hun woning in de Stoekeflat in Hoogeveen. De politie heeft afluisterapparatuur geplaatst en zo is te horen hoe de mannen plannen maken voor nog meer dodelijke overvallen.

Lees meer: Hof legt moordbroers wel levenslang op

De broers zijn in hoger beroep allebei veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Berend Smit op het Dwingelderveld en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo. De gebroeders R. zijn tegen het arrest in cassatie gegaan.
De rechtbank in Assen veroordeelde Marcos en Admilson eerder tot gevangenisstraffen van 30 jaar, Admilson kreeg ook tbs opgelegd. Het Openbaar Ministerie ging daarop in hoger beroep.
De twee uit Brazilië geadopteerde broers pleegden de moorden in koelen bloede om snel rijk te worden. Hun slachtoffers werden willekeurig gekozen.

Strafproces

In de film zijn de broers te zien tijdens het strafproces. Uslu en collega Maria Mok, die eerder de Gouden Tegel wonnen voor de documentaire Longstay, laten in de film zien welke afwegingen het Openbaar Ministerie en de verdediging maken.

Lees meer: Documentaire over moordbroers mag worden uitgezonden

Het Openbaar Ministerie ging in eerste instantie akkoord met de opnames, maar na klachten van nabestaanden zegde het OM de samenwerking op. De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen. De rechtbank vond de bezwaren van de nabestaanden niet zwaar genoeg om de film te verbieden.
De zaak gebroeders R. wordt vanavond om 20.55 uur uitgezonden door KRO-NCRV op NPO2.