'Belangstelling voor Herinneringscentrum was veel groter dan gedacht'

HOOGHALEN - Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen bestaat vandaag precies 35 jaar.
Directeur Dirk Mulder is er bijna vanaf het begin bij. Hij ging op 1 januari 1986 aan de slag in het Herinneringscentrum. RTV Drenthe blikt met hem terug.

Hoe zag het Herinneringscentrum eruit in de begintijd?
"Als je het vergelijkt met nu, is het een wereld van verschil. Toen was het een bescheiden, barakvormig gebouw. Heel bescheiden en niet zo groot. Binnenin was een tentoonstelling in een heel donkere ruimte. Wat het was een zwaar onderwerp en triest. Het verdiende eigenlijk om in donker gehuld te zijn."

In de jaren zeventig werden bijna alle overblijfselen van het kamp met de barakken gesloopt. De autoriteiten wilden af van zaken die herinnerden aan de verschrikkingen uit de oorlogstijd. Dankzij een initiatief van Manja Pach kwam er later toch een Herinneringscentrum.


Manja Pach over de komst van het Herinneringscentrum

Hoe zit het met de belangstelling voor het Herinneringscentrum?
"Het was heel opmerkelijk. Toen ze het Herinneringscentrum bouwden, werd er gerekend op 10.000 of misschien 15.000 bezoekers per jaar. Maar in het openingsjaar kwamen er 50.000 mensen. De belangstelling was veel groter dan gedacht. Die belangstelling bleef ook in de jaren erna. Al vrij snel werd er een uitbreiding gerealiseerd en er was ook enorme belangstelling van scholen. Vorig jaar hadden we 170.000 bezoekers."

Hoe verklaart u die belangstelling?
"Na de oorlog zetten mensen er een streep onder en is het klaar. Maar later blijkt toch dat de oorlog zulke diepe wonden heeft geslagen en traumatische ervaringen heeft nagelaten, dat het toch nodig is om er als samenleving aandacht aan te schenken."

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
"We willen graag ons gebouw uitbreiden. We zijn niet berekend op zoveel mensen. En we hebben nu ook andere gedachten over hoe we scholieren hier beter kunnen begeleiden. Zo is er nog een aantal zaken. Maar het realiseren van een groter gebouw is ons eerste doel."

Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil de oppervlakte van de tentoonstellingsruimte verdubbelen. Het plan voor de verbouwing en vernieuwing kost zeven miljoen euro. Volgend jaar moet de schop de grond in.