Admilson R. grote afwezige bij hoorzitting granaatincident

HOOGEVEEN - Ex-militair Admilson R. (33), die tot levenslang veroordeeld is vanwege drie moorden, kwam vandaag niet opdagen bij het militair gerechtshof in Arnhem.
Het hof wilde hem horen over een incident met een handgranaat in Afghanistan in 2010. Het explosief ontplofte in een Nederlands Bushmaster pantservoertuig dat geparkeerd stond op een militaire basis in Uruzgan.   

Groenendijk
Een dienstmaat van Admilson, oud-soldaat Erik Groenendijk, overleefde de explosie ternauwernood. Volgens hem is R. degene die destijds een handgranaat in het voertuig moet hebben geplaatst en daarmee de ontploffing heeft veroorzaakt.  

Uit onderzoek van de marechaussee bleek dat een van de twee de ontploffing moet hebben veroorzaakt. Door middel van een klachtprocedure bij het hof wil hij dat R. alsnog gestraft wordt voor het incident. 

'Hof moet conclusie trekken'
Groenendijks advocaat en oud-officier Sébas Diekstra zegt dat zijn cliënt hoopt dat het hof Admilson alsnog laat vervolgen voor het granaatincident. "Wanneer een beklaagde enkel en alleen afwezig is om geen verklaring te hoeven afleggen, dan kan het gerechtshof daar een duidelijke conclusie aan verbinden", aldus Diekstra. "In zaken waar het gaat om zulke ernstige feiten en met zulk overtuigend bewijs mag het weigeren om te verklaren natuurlijk nooit in iemands voordeel werken." 

Een woordvoerder van het militair hof kon vanmiddag nog niet zeggen hoe de procedure nu verder gaat. 


De Hoogevener Admilson R. kreeg afgelopen maand samen met zijn broer Marcos levenslang opgelegd voor het plegen van drie roofmoorden in Drenthe.

Deel dit artikel: