ChristenUnie wil compensatie voor opruimen Drents drugsafval

Boswachter Kees van Son na een vondst van drugsafval bij Deurze (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
Boswachter Kees van Son na een vondst van drugsafval bij Deurze (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
ASSEN - De ChristenUnie heeft vragen gesteld aan de provincie over een subsidieregeling voor het opruimen van gedumpt drugsafval in Drenthe. CU-Statenlid Bernadette van den Berg vindt dat onze provincie zich aan moet sluiten bij een landelijke regeling.
Grondeigenaren zijn na een dumping verplicht het afval op te ruimen, maar dat kost vaak veel geld. Doordat de gedumpte stoffen vaak erg giftig en slecht voor het milieu zijn, is het belangrijk deze zo snel mogelijk weg te halen.

'Te weinig dumpingen'

De provincies Drenthe, Groningen en Friesland doen nog niet mee aan die regeling omdat in het Noorden nauwelijks dumpingen van drugsafval bekend waren. Daardoor moeten grondeigenaren het opruimen van het afval op hun grond in die provincies zelf betalen.
De afgelopen maanden zijn echter meerdere keren gedumpte stoffen en materialen gevonden die worden gebruikt bij de productie van drugs. Een boswachter vond in maart in de buurt van Grolloo jerrycans met grondstoffen voor amfetamine. In de bossen bij Norg werd in november 2017 drugsafval ontdekt. Ook werd op een aantal plekken in Drenthe hennepafval gevonden.

Lees meer: Veertig zakken met hennepafval gedumpt bij Valthermond

Van den Berg wil dat Drenthe, nu de dumpingen vaker voorkomen, zich snel aansluit bij de regeling. "We willen bereiken dat er voor 2017 en 2018 een regeling opgesteld wordt voor het opruimen van gedumpt drugsafval. Het is belangrijk om te voorkomen dat grondeigenaren die drugsafval vinden het op andere wijze lozen", laat Van den Berg weten.
Lees meer: Zestig zakken met hennepafval gedumpt in Dwingelderveld
Drugslabs
In onze provincie zijn naast gedumpt afval ook drugslaboratoria ontdekt. In Zuidlaren en Nieuw-Amsterdam deed de politie invallen en werden mensen gearresteerd. Net over de provinciegrens, in het Friese Haulerwijk, werd ook een laboratorium opgerold.
Daarmee komt volgens de ChristenUnie het aantal geregistreerde misdrijven vanwege het vervaardigen van harddrugs in de noordelijke provincies vorig jaar op negen. In 2016 vonden er volgens de partij nog slechts twee van die misdrijven plaats in het Noorden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.