WZA: Meer aandacht voor jongeren met kanker

Overleg arts en patiënt
Overleg arts en patiënt in ziekenhuis © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) breidt de kankerzorg uit. Er komt een zorgpunt speciaal voor jonge mensen met kanker. Het WZA hoopt hierdoor betere antwoorden te bieden op de specifieke vragen die deze doelgroep heeft.
Het WZA is het eerste ziekenhuis in Drenthe met een zogenaamd AYA-punt. AYA's (afkorting van Adolescents & Young Adults) zijn mensen tussen 18 en 35 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.
Landelijk gaat het om 2700 jongvolwassenen per jaar, in Drenthe ligt het aantal rond de dertig. Dit zijn hoofdzakelijk patiënten met borstkanker, maar ook bijvoorbeeld met darmkanker of non-hodgkin. AYA's met longkanker of zaadbalkanker gaan naar het AYA-kenniscentrum van het UMCG.

Andere vragen

AYA's zitten in een heel andere levensfase en hebben heel andere vragen dan ouderen die de diagnose kanker krijgen. AYA-zorg is dan ook gericht op leeftijdsspecifieke vragen.
Thema's die aan bod komen zijn studie, relatie, kinderwens of een huis kopen, maar ook eenzaamheid, angst en somberte komen aan bod. Welke vorm van kanker iemand heeft, de soort behandeling of de fase van ziekte maakt niet uit: iedere AYA kan een beroep doen op het zorgnetwerk.

Intake

De jonge mensen waarbij kanker gevonden is, krijgen voortaan een intake bij een AYA-verpleegkundig specialist. Samen wordt besproken welke zorg iemand nodig heeft. Uiteraard blijft de medisch specialist verantwoordelijk voor de behandeling van de ziekte.
Het AYA-team van het WZA werkt nauw samen met het AYA-team van het UMCG en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk, een samenwerkingsverband van de zeven Universitaire Medische Centra, het gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek en algemene ziekenhuizen. Zo blijft alle kennis en kunde over 'kanker op AYA-leeftijd' steeds actueel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl