Uitlatingen OM over schietende agente 'onzorgvuldig en voorbarig'

Agente handelde volgens voorschriften (Rechten: RTV Drenthe)
Agente handelde volgens voorschriften (Rechten: RTV Drenthe)
GRONINGEN - De 40-jarige politieagente van het korps Noord-Nederland die vorig jaar april in Hoogkerk het vuur opende op een onschuldige scooterrijder, heeft wel volgens de voorschriften gehandeld.
Dat zeggen haar advocaten Hans Anker en Evert Kuiters tegen
.

'Onzorgvuldig en voorbarig'

Het Openbaar Ministerie (OM) zei vorige week dat de agente zich niet heeft gehouden aan de regels die gelden voor gebruik van het dienstwapen. Ze wordt daarom vervolgd voor poging tot doodslag. Anker en Kuiters noemen deze uitlatingen "onzorgvuldig en voorbarig".

Verkeerd beeld

De advocaten zeggen verbaasd te zijn over de uitspraken. "Onderzoek naar de feiten vindt namelijk nog plaats door de rechter-commissaris in de rechtbank Noord-Nederland. Er worden getuigen gehoord. De eerste getuige is gehoord op 10 april van dit jaar. De door het OM weergegeven 'feiten' geven een verkeerd beeld van wat er is gebeurd."

Op scooter geschoten

Volgens de advocaten werd de scootterrijder verdacht van meerdere strafbare feiten, waaronder het voorhanden hebben van vuurwapens. De verdachte vluchtte, negeerde diverse stoptekens en ging er steeds met hoge snelheid vandoor. Toen de 40-jarige agente hem opdroeg te stoppen, reed hij op haar af waarna zij besloot op de scooter te schieten.
Later bleek dat de scooterrijder niet de gezochte verdachte was, maar op basis van eerder beschikbare informatie kon dat wel worden aangenomen, zeggen de advocaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl