Wat je altijd al wilde weten over de zorg in Duitsland

Kun je als Nederlander gewoon naar een Duits ziekenhuis? (Rechten: Koen van Weel/ANP XTRA)
Kun je als Nederlander gewoon naar een Duits ziekenhuis? (Rechten: Koen van Weel/ANP XTRA)
ASSEN - De provincie Drenthe steekt duizenden euro's in het nieuwe project Common Care. Daarbij wordt gekeken hoe Nederland en Duitsland elkaar kunnen helpen op het gebied van zorg.
Maar kunnen we nú eigenlijk al gebruik maken van de Duitse gezondheidszorg en hoe dan? Joost Wessels van het UMCG beantwoordt vijf vragen voor ons.

- Kan ik zomaar naar een Duits ziekenhuis toe voor een behandeling?

In principe staat het je vrij om naar een ziekenhuis in Duitsland toe te gaan, legt Wessels uit. "Patiënten hebben het recht op gezondheidszorg over de Europese grens."

- Vergoedt mijn zorgverzekering de zorg in Duitsland?

"Patiënten hebben recht op vergoeding van de zorg. Maar let op: de tarieven in Europa kunnen verschillen en daardoor de vergoedingen ook. Dit kan betekenen dat de patiënt een deel van de zorg zelf moet betalen als bijvoorbeeld het tarief in ander Europees land hoger is dan in Nederland."

- Waarom zou ik naar een Duits ziekenhuis gaan?

"Dat is de eigen afweging van een patiënt. Capaciteit of afstand kunnen factoren zijn", zegt Wessels. Moet je dus een bepaalde behandeling ondergaan en zijn er lange wachttijden bij de Nederlandse ziekenhuizen, dan kun je het dus over de grens proberen.

- Hoe is de kwaliteit van de zorg in Duitsland?

Er wordt weleens beweerd dat de kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland hoger is dan in Nederland. Volgens Wessels gaat dat niet altijd op. "De kwaliteit is prima, op sommige punten misschien wel beter dan in Nederland, op sommige punten iets minder." Wil je voor een specifieke behandeling naar Duitsland, dan zou je vooraf dus kunnen kijken hoe een bepaald ziekenhuis is beoordeeld op de tak van zorg die je nodig hebt.

- Waarin verschilt de Duitse zorg het meest van de Nederlandse zorg?

"De positie van een huisarts is anders dan in Nederland. In Nederland is de huisarts de poortwachter van de zorg, in Duitsland niet. In Duitsland houdt een specialist vaak spreekuur in zijn praktijk aan huis en gaat met de patiënt naar het ziekenhuis als een medische ingreep noodzakelijk blijkt", aldus Wessels.
Kunnen Nederland en Duitsland elkaar helpen op het gebied van zorg?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.