College rond in Aa en Hunze: Gemeentebelangen met VVD en GroenLinks

De coalitie van de gemeente Aa en Hunze (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
De coalitie van de gemeente Aa en Hunze (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
GIETEN - Ze zijn eruit in Aa en Hunze met de coalitievorming. Grote winnaar Combinatie Gemeentebelangen vormt samen met GroenLinks en VVD het college.
Henk Heijerman is namens Gemeentebelangen weer wethouder, Co Lambert voor GroenLinks, en nieuwkomer in het college is Bas Luinge van de VVD. Hij was lijsttrekker voor de VVD en was de afgelopen periode raadslid.
Het nieuwe college van Aa en Hunze en het coalitieakkoord zijn zojuist gepresenteerd in het gemeentehuis in Gieten.

VVD tweede partij

Combinatie Gemeentebelangen, die als grootste partij de onderhandelingen aanvoerde, ruilt met deze coalitie het CDA in voor de VVD. Volgens Henk Heijerman doet de samenstelling recht aan de verkiezingsuitslag in Aa en Hunze.
Gemeentebelangen sloeg deze raadsverkiezingen weer een slag, en ging van 8 naar 10 zetels. De VVD won een zetel en werd met 4 zetels de tweede partij in Aa en Hunze, terwijl de vorige coalitiepartner CDA van 2 naar 1 zetel zakte. "En daarmee was het CDA geen logische coalitiepartner meer, ook al is er altijd goed samengewerkt", stelt Heijerman.
Lees meer: Aa en Hunze kiest: slag geslagen door Combinatie Gemeentebelangen
Prima samenwerking
GroenLinks handhaafde zich in Aa en Hunze met twee zetels. De partij doet weer mee in het college, "omdat er afgelopen periode een prima samenwerking was met Co Lambert", vindt Heijerman.
Het coalitieakkoord van de drie partijen heet 'Samen Doen'. "Dat is juist de kracht van Aa en Hunze, dat we het samen doen. Om die reden hebben we ook een college met drie wethouders. Meer fte's hoeft niet in Aa en Hunze. Want we zijn een sterke, vitale en veilige gemeente", aldus Heijerman.

Geen twee wethouders GB?

Dat de Combinatie Gemeentebelangen twee wethouders had kunnen claimen, met 10 zetels van de 21, dat idee heeft Heijerman meteen van de hand gewezen. "We doen het samen in Aa en Hunze. We zijn niet van de macht van het getal. Er is een coalitie van drie partijen die elk een wethouder levert ongeacht groottte. En over vier jaar kan de uitslag heel anders uitpakken", zegt Heijerman.
Het coalitieakkoord 'Samen Doen' is een voorlopig akkoord op hoofdlijnen. Het wordt volgende week donderdagavond aan de raad voorgelegd. Hoofdpunten zijn geen belastingverhoging, veiliger wegen, uitbreiding fietspadennetwerk, steun voor dorpsinitiatieven om dorpen leefbaar te houden, duurzaamheid en hulp bij ontwikkeling glasvezel. De exacte portefeuilleverdeling van de wethouders volgt nog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl