Pleidooien over treinkaping De Punt te volgen via livestream

rechtszaak treinkapers
Eerdere zitting van de zaak van de Molukse treinkapers © ANP/Bas Czerwinski
Het gerechtshof in Den Haag hervat volgende week maandag en dinsdag het hoger beroep in de civiele zaken over de treinkaping bij De Punt. Op deze zittingsdagen zijn de pleidooien van de advocaten. Die zijn met een livestream te volgen, kondigt het hof aan.
Het gaat over het hoger beroep in de civiele zaken die de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Papilaja en Uktolseja hebben in 1977 samen met zeven andere Molukse jongeren een trein bij De Punt in Drenthe gekaapt. Tijdens de beëindiging van de kaping kwamen zij om het leven.

Schadevergoeding

De nabestaanden vorderen schadevergoeding van de Staat. Volgens de familie van de twee kapers werden ze van dichtbij geëxecuteerd, terwijl de mariniers een concrete mogelijkheid hadden om hen te arresteren. De Staat betwist dit en vindt dat het optreden van de mariniers rechtmatig was. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.
Een deel van de zitting is achter gesloten deuren, omdat er dan beelden en geluidsfragmenten afgespeeld worden die niet openbaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.