Asser moskee vroeg om tonnen uit Saudi-Arabië

De moskee in Assen (Rechten: Google Streetview)
De moskee in Assen (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - Dertig moskeeën in Nederland hebben geld ontvangen uit Golfstaten of hebben financiering hier vandaan aangevraagd. Een daarvan is Moskee El-Moslimien in Assen.
Nieuwsuur en het
kwamen vandaag met dit nieuws naar buiten en maakten de namen openbaar van de betreffende
. De betalingen aan moskee-organisaties in Nederland werden gedaan vanuit Koeweit en Saudi-Arabië.

Bewust achterhouden

Tot nu toe werd deze informatie door de overheid bewust achtergehouden, maar nu hebben het NRC en Nieuwsuur de hand op de informatie weten te leggen. Sinds 2010 informeren de twee Golfstaten het ministerie van Buitenlandse Zaken vertrouwelijk. Het gaat om een totale geldstroom van miljoenen euro's.

750.000 euro

De Moskee El-Moslimien in Assen heeft op 14 juni 2011 een geldbedrag aangevraagd in Saudie-Arabië, zo blijkt uit de lijst die dit land heeft opgestuurd naar Buitenlandse Zaken. Volgens de voorzitter van het Asser gebedshuis gaat het om een aanvraag van 750.000 euro. Dit bedrag zou nooit zijn ontvangen, zo zegt de voorzitter tegen Nieuwsuur.

Vrees voor salafisme

De financiële bijdragen zijn omstreden omdat er zorgen zijn dat hiermee het salafisme naar de Nederlandse moskeeën wordt gebracht. Nieuwsuur heeft een vertrouwelijke memo van anti-terrorismecoördinator NCTV. Hieruit blijkt dat deze fundamentalistische variant van de islam groeit in ons land. Zo waren er vijf jaar geleden nog 13 salafistische moskeeën in ons land, waar dat er inmiddels 27 zijn.
Bij de Moskee El-Moslimien was niemand bereikbaar voor commentaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl