Werkgevers openbaar vervoer stappen naar de rechter

Werkgevers stappen naar de rechter (Rechten: Kim Stellingwerf)
Werkgevers stappen naar de rechter (Rechten: Kim Stellingwerf)
HILVERSUM - Werkgevers in het openbaar vervoer en vakbonden liggen op ramkoers over de voorwaarden van een nieuwe cao. FNV en CNV Vakmensen willen komende maandag en dinsdag staken, maar werkgeversorganisatie willen hier een stokje voor steken door naar de rechter te stappen.
"De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer gaat door. Zowel maandag 30 april als 1 mei staken alle regionale vervoerders. Er rijden dan in heel Nederland geen streekbussen. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet", zo meldt FNV. Op 1 mei trekken de stakers naar Den Haag voor de viering van de dag van de Arbeid, aldus de bond.

Gang naar de rechter

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) liet vandaag weten een dagvaarding uit te doen richting de rechtbank in Utrecht. Een woordvoerder verwacht dat het kort geding dient op woensdag of op donderdag. Met de gang naar de rechter proberen de werkgevers naar eigen zeggen een "ontwrichtende staking aan het begin van de meivakantie te voorkomen".
"Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in", aldus voorzitter van de VWOV, Fred Kagie. Het kort geding in Utrecht dient morgen om 14.30 uur. Onder meer vervoerders Arriva en Connexxion zijn lid van VWOV.

Onvermijdelijk

Ook CNV Vakmensen noemt stakingen onvermijdelijk, behalve als de werkgevers "vandaag of morgen" toch nog tegemoetkomen aan de eisen van de bonden. Maar een woordvoerder van de VWOV liet weten dat daarvan geen sprake zal zijn.

Lees meer: Bonden dreigen met nieuwe staking in streekvervoer

Bonden en werkgevers hadden eerder al een onderhandelingsresultaat bereikt, maar dat werd door de leden van de bonden afgewezen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.