Provincie moet ruim 5 miljoen euro aanvullen voor opknappen N-wegen

ASSEN - In Drenthe is 7 miljoen euro beschikbaar om de gevaarlijke N-wegen aan te pakken. Het Rijk stelt 1,8 miljoen beschikbaar en de rest moet de provincie aanvullen. Het geld is bedoeld om bermen veiliger te maken vanwege eenzijdige ongevallen.
, op voorwaarde dat provincies er zelf 75 miljoen bij doen. Gedeputeerde Henk Brink van verkeer: "Die 25 miljoen wordt verdeeld naar het aantal kilometers op de N-weg dat je als provincie hebt. Vandaar dat Drenthe omgerekend tot 7 miljoen euro moet aanvullen."

Is 7 miljoen genoeg?

"Niet als je aan viaducten en ongelijkvloerse kruisingen denkt. Maar de minister schrijft dat dit geld bedoeld is voor het veiliger maken van bermen vanwege het aanhoudende aantal dodelijke bermongevallen. In Drenthe moet je dan al snel denken aan het weghalen van bomen", zegt Brink.
Andere mogelijkheden zijn volgens Brink het aanbrengen van ribbelstroken, die waarschuwen als je van de weg dreigt te raken en vangrails. "Maar vangrails zijn duur en dan is die 7 miljoen snel op."
De gedeputeerde denkt aan maatwerk op specifieke gevaarlijke plekken, maar plannen moet hij nog maken. "Ik kan me ook voorstellen dat we niet overal maar de bomen gaan weghalen."
Brink moet nog op zoek naar de eigen bijdrage van 5,2 miljoen euro, aangezien dat bedrag niet in de verkeersbegroting van de provincie zit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl