Openbaar Ministerie moet nieuw onderzoek doen naar explosie handgranaat

In een soortgelijk voertuig explodeerde de granaat (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
In een soortgelijk voertuig explodeerde de granaat (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) moet nieuw onderzoek instellen naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in Afghanistan in 2010.
Het OM had vorig jaar juist besloten het onderzoek niet te heropenen, maar een van de twee oud-militairen die bij de explosie waren, was het daar niet mee eens. Hij stapte naar het militair gerechtshof in Arnhem en dat wijst zijn verzoek toe, blijkt uit een tussenoordeel.

Lees meer: Militair hof hoort Admilson R. over aanslag met handgranaat

Destijds werden twee Nederlandse militairen er korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht in de Bushmaster op Camp Coyote in Uruzgan.
Eén van hen was Admilson R., die later samen met zijn broer tot levenslang is veroordeeld vanwege drie roofmoorden in Drenthe. De ander was Erik Groenendijk, die ternauwernood de explosie overleefde. Hij stelt dat R. de granaat in het voertuig plaatste. Die ontkent. Uiteindelijk kwam de zaak niet rond en zijn beiden niet vervolgd maar wel ontslagen door Defensie.

Binnen drie maanden

Het hof vindt dat er nog niet volledig uitputtend onderzoek is gedaan naar het scenario dat Groenendijk en zijn advocaat Sébas Diekstra ter zitting schetsten. Dit moet binnen drie maanden alsnog gebeuren. Ook moet broer Marcos R. worden gehoord, omdat Admilson tegen hem heeft gezegd de handgranaat te hebben gegooid. Admilson bracht dat zelf naar voren in het andere proces, maar later trok hij die verklaring weer in.
Diekstra is zeer tevreden. "Het militair gerechtshof geeft blijkt van een zorgvuldige beoordeling van de feiten. Wij zien het nieuwe onderzoek naar de aanslag op mijn cliënt met veel vertrouwen tegemoet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl