Stripmaker des Vaderlands wil met centsprenten strips aan de man brengen

Herman Roozen is de komende drie jaar Stripmaker des Vaderlands. Met die titel moet hij ervoor zorgen dat strips weer bekender worden onder de mensen.
Roozen is geboren in de Achterhoek, maar woont inmiddels zo'n zestien jaar in Drenthe. Eerst acht jaar in Assen, en de afgelopen acht jaar woont hij in Coevorden.
Hij is de tweede Stripmaker des Vaderlands en volgt Margreet de Heer op. Zij heeft een leeslijst met strips opgesteld voor kinderen om te lezen voor hun boekenlijst. Roozen heeft een ander doel voor ogen.

Drie missies

"Ik heb drie missies als Stripmaker des Vaderlands", laat hij weten in het RTV Drenthe-programma Cassata. "Er moeten meer strips in de bibliotheek komen, en meer belangstelling daarvoor. Daarnaast wil ik een dag voor de stripmaker starten." Dat laatste moet een congres worden voor striptekenaars. "Dat wil ik dan houden in Coevorden", zegt Roozen. "Lekker dichtbij."
Als derde missie wil hij meer doelgroepstrips maken. Zelf maakt hij al de strip Opa in vakblad Boerderij. "Ik ben dol op strips voor hele kleine groepen. Bijvoorbeeld halsbandparkietliefhebbers of dinkytoyverzamelaars. Dat soort dingen moeten er meer komen. De bedoeling is dat je straks niet meer om de Stripmaker des Vaderlands heen kan. Het gaat niet om mij, maar om de strips."
Een centsprent over wat een centsprent is
Een centsprent over wat een centsprent is © Stripmaker des Vaderlands
Als Stripmaker des Vaderlands moet je iets doen met de actualiteit. Zelf heeft Roozen niet zoveel met de actualiteit en hij kiest daarom voor het fenomeen centsprent. "Dat is namelijk een manier die mij wel ligt."
Een centsprent is een klein stripje dat vroeger voor een cent kon worden gekocht. Ook was er de mogelijkheid voor kinderen om het in te kleuren. In onderstaande video gaat Roozen uitgebreider in op de centsprent.
Een centsprent de aankomende verkiezingen
Een centsprent de aankomende verkiezingen © Stripmaker des Vaderlands
Stripmaker des vaderlands beschrijft met een centsprent de actualiteit

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.