Nordica neemt maatregelen om uitvallende vluchten op Eelde te voorkomen

EELDE - Nordica Air gaat een extra reservevliegtuig en extra personeel inzetten om problemen met vluchten te voorkomen. De afgelopen twee weken vielen er verschillende vluchten van en naar het Groningen Airport Eelde uit vanwege ziekte van personeel en technische problemen. Passagiers waren boos.
"Geloof me. In de twintig jaar dat ik in de luchtvaart werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt", reageert directeur Sven Kukemelk van Nordica. Hij baalt van de problemen in de afgelopen twee weken. "Het is de wet van Murphy".
Vooral bij de start van de lijndienst naar Kopenhagen vielen er vluchten uit. Destijds werd de vlucht in opdracht van Nordica uitgevoerd door BMI Regional. Technische problemen en het weer speelden daarbij ook een rol. Dat leek allemaal achter de rug, maar de afgelopen twee weken ging er opnieuw van alles mis. "Daar baal je als passagier van, maar dat doen wij ook. Wij hebben hiervoor onze excuses aangeboden."

Ziek personeel en een geannuleerde vlucht vanuit Tallin

Twee weken geleden bleek de bemanning ziek te zijn en kon het toestel niet vertrekken. Ook ingevlogen personeel werd ziek. "We hebben contact gehad met het hotel in Groningen om te kijken of het probleem daar lag", zegt Kukemelk. En afgelopen werd de bemanning voor het vliegtuig op Eelde ingevlogen vanuit Tallin. Althans, dat was de bedoeling. De vlucht vanuit de Estse hoofdstad werd echter door luchtvaartmaatschappij SAS geannuleerd, waardoor de bemanning niet vanaf Eelde kon vliegen.
Reden genoeg voor Groningen Airport Eelde om in gesprek te gaan met Nordica, zo zegt havenmeester Onno de Jong. "Dit wil je natuurlijk niet. Als luchthaven niet en als Nordica ook niet. Dat is ze wel duidelijk." Luchthaven en luchtvaartmaatschappij hebben er verschillende gesprekken over gevoerd.

Reservevliegtuig in Kopenhagen

De oplossing zit volgens Nordica in een reservebemanning en een extra reserve vliegtuig. Kukemelk: "We plaatsen reservepiloten in Kopenhagen en niet in Tallin. Verder zetten we een extra reservevliegtuig in. We hebben er twee. Eén daarvan staat nu in Kopenhagen. Die kan sneller op Eelde zijn." Ondertussen zoekt Noridca Air naar nieuwe bemanningsleden in Nederland. Volgens Kukemelk is die zoektocht nog aan de gang, na de zomer moet het helemaal rond zijn.
Groningen Airport Eelde is blij met de maatregelen van de maatschappij, omdat Nordica de verbinding met de twee hubs in Europa verzorgt. "We blijven met ze in gesprek en kijken naar maatregelen die we samen kunnen nemen. We zijn blij met de maatregelen die ze zelf nemen. We blijven de kwaliteit monitoren die wij en ook de passagiers verwachten."
Wie denkt dat uitvallen van vluchten honderd procent uit te sluiten is, heeft het mis. Ook grote maatschappijen als KLM of Lufthansa kunnen dat, met al hun vliegtuigen en personeel, niet garanderen. "Dat verwachten passagiers ook niet van ons", denkt Kukemelk. "Dat zou betekenen dat we niet veilig werken. Veiligheid is altijd het belangrijkste. Wat we wel kunnen beloven is dat we ons uiterste best doen om de overlast tot een minimum te beperken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl