De Week van Drenthe: nasleep winterweer en wending in zaak Ruinerwold

Loodgieter Johan Blom repareert een kapotte waterleiding
Nasleep winterweer: loodgieter Johan Blom kon aan de bak © RTV Drenthe / Vera Beuke
Het is nu nog nauwelijks voor te stellen, maar we begonnen de week met spekgladde wegen door ijzel. Sneeuw, kou en gladheid hebben inmiddels plaatsgemaakt voor stralend voorjaarsweer, maar de nasleep van de vorst was duidelijk merkbaar deze week.
De dooi trad maandag in en daardoor stond de telefoon roodgloeiend bij loodgieters, want de waterleidingen sprongen. Verder werden op sommige plaatsen wandel- en fietspaden onbegaanbaar door overtollig water als gevolg van de gesmolten sneeuw. In Erica kon na de dooi worden begonnen met puinruimen na het instorten van de kassen.

Vaccineren

In Emmen wordt op dinsdag de tweede Drentse vaccinatielocatie in gebruik genomen. In het voormalige Fletcher Hotel zijn de sporthallen ingericht voor testen en vaccineren. Eerder werd er al een grootschalige test- en vaccinatielocatie ingericht bij het TT Circuit in Assen. Een derde vaccinatielocatie komt in Hoogeveen, daar is testen overigens niet mogelijk op dezelfde plek.

Jeugdzorg

In Hoogeveen is er een keer geen sprake van verdeeldheid in de gemeenteraad. Alle partijen zijn het erover eens dat de jeugdzorg in de gemeente hervormt moet worden. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, in Hoogeveen komt het nog te vaak voor dat gezinnen en kinderen met tal van hulpverleners in aanraking komen. Dat moet anders, en dus kwam er een gezamenlijke motie voor de hervorming.

Zaak Ruinerwold

Hoofdstuk nummer zoveel in de zaak rond het boerderijgezin uit Ruinerwold. Donderdag komt het Openbaar Ministerie met de mededeling naar buiten dat een eerlijk proces er niet inzit voor de vader van het gezing, Gerrit Jan van D. Zijn medische toestand is zo slecht, dat het onmogelijk is hem te ondervragen. Het OM wil daarom de zaak tegen hem stoppen, de rechtbank doet daar later uitspraak over.

Inzameling

En we sloten de week vrijdag af waarmee we begonnen: winterweer. Want zoals gezegd startte het puinruimen in de kassen in Erica, nadat de dikke sneeuwlaag de glasplaten deed bezwijken. Tuinders startten een inzameling om hun gedupeerde collega's te steunen. De schade loopt namelijk in de miljoenen euro's.
De Week van Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl