Wijnboer redt druiven van nachtvorst met uit de kluiten gewassen föhn

HAVELTE - Wijnboer Peter Pels uit Havelte heeft een gebroken nacht achter de rug. De temperatuur daalde vannacht tot het vriespunt en dat zou funest zijn voor de druiven.
"Ik ben uit bed gegaan en heb geprobeerd de druiven te redden", vertelt Pels. Hij ging meerdere keren de wijngaard in en reed rondjes met een speciaal apparaat achter zijn trekker. "Daar kun je het mee redden als het niet te hard vriest."

Op het randje

Vorst kan in deze periode erg schadelijk zijn voor de druiven, volgens Pels. "Als ze nog in de knop zitten, kunnen ze wel -10 of -15 hebben. Nu is het mooi uitgelopen en dan kan het niks meer hebben. Alles wat lager is dan nul graden is eigenlijk funest. We zaten op het randje vannacht."
De reddingsactie van Pels heeft effect gehad. Zo rond 11 uur vanochtend kon hij met zekerheid zeggen dat de druiven de vorst overleefd hebben.

Vuurtonnen

Vorig jaar zat de wijnboer met hetzelfde probleem. Toen maakte hij gebruik van vuurtonnen om de temperatuur in de wijngaard op te krikken en dat komt volgens hem steeds vaker voor. "Ik moet er ieder jaar wel één of twee keer uit om te kijken of het vriest en of we maatregelen moeten nemen", vertelt hij.
De kans dat Pels aankomende nacht weer de wekker moet zetten, is klein. Volgens weerman John Havinga van Noorderweer zakken de temperaturen naar zo'n drie of vier graden. "Dat is goed nieuws in ieder geval", vindt Pels.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl