Merendeel Drentse dorpshuizen in financiële nood door coronacrisis

Dorpshuis Westdorp
Dorpshuis Westdorp (foto ter illustratie) © RTV Drenthe/Ilona van Veen
De financiële tekorten van buurt- en dorpshuizen in Drenthe zijn afgelopen jaar flink opgelopen door de coronacrisis. Dat blijkt uit de Tussenrapportage Uitkomsten Rekenhulp van de Brede Overleg Kleine Dorpen (BOKD), die door 75 buurt- en dorpshuizen is ingevuld. Het totale financiële tekort liep op tot circa 282.000 euro.
Van de 75 buurt- en dorpshuizen die meegewerkt hebben, hadden 54 in 2020 een tekort. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dit er nog twintig. Veertien van hen hadden een tekort van meer dan tienduizend euro. Volgens BOKD dekken dorpshuizen de gaten af door niet af te schrijven of te reserveren. Ook worden geplande investeringen (renovatie, verduurzamen) uitgesteld.

'Frisse Start'

De belangenvereniging hoopt dat er bij het toekennen van vergoedingen vanuit de motie 'Frisse Start' soepel wordt omgegaan met de toelatingscriteria. BOKD stelt: "dorps- en buurthuizen zijn een onmisbare schakel en als ontmoetingsfunctie en dak van het verenigingsleven. Een dorpshuis telt al snel minstens 20 verenigingen. Denk bij toekenning vooral aan vrijwilligersorganisaties die verantwoordelijk zijn voor Vastgoed (eigenaar of huurder). Bijdrage naar rato Vaste Lasten lijkt meeste behoefte aan te zijn."
Afgelopen week werd al duidelijk dat de gemeente Noordenveld buurt- en dorpshuizen met een eigen gebouw tegemoet komt met 2.340 euro.
We maakten onderstaande reportage over het dorpshuis NijRoon:
Bij veel dorpshuizen staat het water aan de lippen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl