Hardlopers brengen Bevrijdingsvuur naar Drenthe

Verschillende loopgroepen ontvangen het Bevrijdingsvuur in Wageningen (Rechten: Vincent Jannink/ANP)
Verschillende loopgroepen ontvangen het Bevrijdingsvuur in Wageningen (Rechten: Vincent Jannink/ANP)
WAGENINGEN/ASSEN - Om middernacht is het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit gebeurde op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld, waar in 1945 over de capitulatie werd onderhandeld. Hardlopers brengen het vuur onder meer naar Assen en Norg.
Loopgroep Kloosterveen uit Assen en Stichting Loopsport Norg hebben dit jaar de Drentse eer om het vuur op te halen. In estafettevorm brengen zij het naar respectievelijk het Bevrijdingsfestival Drenthe aan de Baggelhuizerplas in Assen en naar de Kerkbrink in Norg.
In totaal verspreiden tweeduizend lopers het Bevrijdingsvuur door heel Nederland. De loop markeert de start van Bevrijdingsdag. Het oplaaiende vuur staat voor de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.
Lees meer: Loopgroep uit Assen haalt bevrijdingsvuur uit Wageningen
In 1948 werd een fakkel vanuit de Britse havenstad Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten namen het vuur vervolgens mee naar Wageningen. In Hotel De Wereld, waar in mei 1945 werd onderhandeld over de capitulatie, droegen de atleten het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester van Wageningen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl