Rutte kondigt vier versoepelingen aan: 'We nemen meer risico'

Mark Rutte
Mark Rutte tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen © ANP/Sem van der Wal
Demissionair premier Mark Rutte kondigde vanavond vier versoepelingen aan tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Deze versoepelingen zijn alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, benadrukte Rutte.
"We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving. Dat perspectief is er", aldus Rutte over de beslissing van het kabinet om de versoepelingen in te voeren. We willen allemaal graag meer ruimte en minder beperkingen. We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen."

'Heel spannend'

"Maar we doen hiermee ook iets heel spannends. Als de besmettingscijfers over enkele weken weer door het dak gaan, liggen alle scenario's van verscherping weer op tafel", benadrukte Rutte. "Het is dan ook belangrijk dat we ons extra goed aan de regels houden. Extra ruimte betekent extra verantwoordelijkheid."
"De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit", zei Rutte. "Maar hoe langer deze crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt. Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt."

Scholen

Rutte maakte bekend dat de middelbare scholen vanaf 1 maart weer open kunnen voor alle leerlingen. De leerlingen mogen een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, aldus Rutte.
Het ministerie van Onderwijs onderstreept dat er wel maatregelen gelden zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. Scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties les gaan geven, zoals sporthallen of kerken.
Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het vmbo volgen, krijgen prioriteit. Ze moeten wel "zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand" houden. Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.

Contactberoepen

Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons mogen vanaf 3 maart weer opstarten. Het gaat om de meeste contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers. "Het is belangrijk om deze beroepen open te stellen", zei Rutte.
De beroepsgroepen in kwestie zullen wel vooraf klanten moeten bevragen, om zeker te weten dat zij geen coronasymptomen hebben, de zogenoemde triage. De verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen.

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen in hun winkel die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht, zegt Rutte..
Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei hij. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun."

Verruiming sporten

De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt vanaf 3 maart opgerekt tot 27 jaar. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat. De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten.
Met deze versoepeling van de coronaregels hoopt het kabinet iets meer lucht te geven aan jongeren en jongvolwassenen die het lastig hebben in deze lockdown. "Zeker nu het voorjaar zich aandient, is het belangrijk voor deze groep", zei Rutte. "Dat kan ze helpen."

Avondklok

De avondklok geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart, de eerste verkiezingsdag. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl