Groningen en Drenthe willen miljoenen steken in WK wielrennen

Vorig jaar werd de WK in het Noorse Bergen verreden (Rechten: ANP / Jerry Lampen)
Vorig jaar werd de WK in het Noorse Bergen verreden (Rechten: ANP / Jerry Lampen)
ASSEN - De provincies Groningen en Drenthe steken allebei miljoenen euro's in de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen in 2020.
Gedeputeerde Staten van beide provincies hebben dat besloten. Op 30 mei en op 6 juni moet het voorstel nog goed worden gekeurd door de leden van Provinciale Staten.
Drenthe en Groningen willen beide vijf miljoen euro investeren in de WK. Groningen doet daar nog acht ton bij voor de organisatie van zogenoemde side events; evenementen rondom de WK. Drenthe betaalt de side-events uit de reguliere budgetten, die ook worden gebruikt voor andere evenementen in de provincie. Gemeenten betalen ook mee.

Totaal 15 miljoen

De totale begroting van de WK komt uit op een bedrag van vijftien miljoen euro. De organisatie hoopt de rest van het geld los te weken bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het bedrijfsleven. In de derde week van juni horen Drenthe en Groningen van de internationale wielerbond UCI of ze de WK in 2020 mogen organiseren.

Concurrentie uit Italië

Naast Drenthe en Groningen zijn ook twee Italiaanse steden in de race voor de WK wielrennen. In eerste instantie zou het kampioenschap in Venetië worden verreden, maar volgens verschillende geluiden is hun rol uitgespeeld. Verder zijn er geruchten dat het Italiaanse Caserta zich verkiesbaar stelt en dat ook Australië een gooi wil doen naar de WK.

Lees meer: WK wielrennen 2020 weer stapje dichterbij

Eric Kersten, van het organiserende evenementenbureau The Organizing Connection, maakt zich geen zorgen. Hij heeft vertrouwen in de afspraken die hij gemaakt heeft met de UCI. "Ze hebben ons hun woord gegeven. Als wij aan alle eisen die zij stellen voldoen, moet het gewoon goedkomen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.