Naam Dirk Guichelaar voor even in nis van vermoorde Andrea Luten

DE WIJK - De naam van grondlegger Dirk Guichelaar wordt toch vermeld bij de Muur tegen Geweld, al is het maar voor even. Een omstreden bordje met zijn naam mag enkele dagen in de nis staan naast het herdenkingsplaatje van Andrea Luten
Het meisje uit Ruinen werd op 10 mei 1993 op 15-jarige leeftijd vermoord in het Gijsselterbos. Pas 17 jaar later werd de dader gepakt.

Klaagmuur door dood Andrea

Haar dood was voor Guichelaar aanleiding om op zijn land in Elim een klaagmuur te bouwen, als aanklacht tegen het zinloze geweld in de samenleving. Maar de gemeente Hoogeveen gaf geen toestemming, waarna het bouwsel weer afgebroken moest worden. Als antwoord hierop kwam de Muur tegen Geweld bij De Wijk, als nationaal herdenkingsmonument voor geweldslachtoffers en met instemming van gemeente De Wolden.
In 2011 werd de muur geopend door Koningin Beatrix, met daarop tientallen namen van slachtoffers. Maar verder nergens wordt bedenker Dirk Guichelaar met naam vermeld. Op het informatiepaneel bij het monument staat hij omschreven als 'een vrije boer in het Drentse Elim die ooit de muur begon op eigen land'. De naam van de ontwerpster staat wel op het bord.

Bordje verwijderd

In 2016 plaatste Dirk Guichelaar zelf een herdenkingsbordje in de nis van de muur, met daarop de tekst: 'Door de dood van Andrea Luten is de Klaagmuur geboren, Dirk Guichelaar'. De ouders van Andrea, Roelof en Lammi Luten, konden dat zeer waarderen. Toch bleek een maand later het bordje te zijn verdwenen. Het was verwijderd door het bestuur van de Muur. Ze willen geen bordje van Guichelaar. Dat hij vermeld staat als 'vrije boer uit het Drentse Elim' op het infopaneel is afdoende, zo oordeelde het bestuur.
Een groep betrokkenen, waaronder ook Lammi Luten, neemt daar geen genoegen mee. Ze blijven ervoor strijden dat de naam van Dirk Guichelaar ook permanent op het informatiepaneel bij de muur komt te staan, omdat die er zonder hem niet zou zijn gekomen.

Lees meer: 'Naam Dirk Guichelaar moet bij Muur tegen Geweld'Fout rechtzetten

De eis was dat dit voor 10 mei gebeurd zou zijn, omdat het dan 25 jaar geleden is dat Andrea Luten werd vermoord. "Dan komen veel mensen naar de muur, en dan hoort de fout dat Guichelaar niet is genoemd rechtgezet te zijn", zei Jan Dielissen, één van de betrokkenen.
Omdat antwoord van het bestuur wekenlang is uitgebleven en realisatie voor 10 mei daarom geen haalbare kaart meer bleek, kwamen betrokkenen zondag met een ander voorstel naar het bestuur: Ter nagedachtenis aan Andrea Luten het spiegelbordje van Guichelaar vanaf 10 mei weer terugplaatsen in de nis naast Andrea, en tot zondagavond 13 mei laten staan.
Met dit verzoek gaat het bestuur wel akkoord, zo heeft de voorzitter van de Muur tegen Geweld laten weten aan Lammi Luten. Maar hij vertrouwt erop dat het na drie dagen ook weer weg is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.