Commandant: Geen opdracht gekregen om gijzelnemers te doden

Commandant ontkent instructie om  te doden (Rechten:RTV Drenthe)
Commandant ontkent instructie om te doden (Rechten:RTV Drenthe)
ASSEN - De commandant van de mariniers die in 1977 de gegijzelde basisschool in Bovensmilde bevrijdden, heeft nooit instructies gehad om Molukse gijzelnemers te doden.
Hij zegt dat tegen
.
Vier oud-collega’s zeggen dat de commandant zich tegen hen had beklaagd over de ’onmenselijke’ instructies, uitgevaardigd door toenmalig minister Van Agt van Justitie. Slechts een van de vier mariniers was aanwezig in Bovensmilde. De anderen kwamen pas jaren later bij het korps.
Lees meer: Oud-officier: De kapers mochten de bestorming van de trein niet overleven
"Er is geen enkele autoriteit bij mij geweest met een dergelijke opdracht", benadrukt de commandant. "De minister niet en ook de commandant van de Bijzondere Bijstandseenheid Mariniers niet", reageert de oud-commandant beslist op de getuigenissen.
"Dat heb ik ook duidelijk gezegd tegen die vier mannen. Dat ik de opdracht zou hebben gekregen ’geen krijgsgevangenen te maken’, is gewoon niet waar. Wel heb ik altijd gezegd dat de manier waarop de aanval bij de trein was gepland, onvermijdelijk zou leiden tot dodelijke slachtoffers. Dat had misschien anders gekund. Ze hebben mijn opmerkingen daarover verkeerd geïnterpreteerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl