Stelling: De overheid gebruikt moeilijke taal om burgers om de tuin te leiden

De stukken van de overheid zijn onbegrijpelijk (Rechten: RTV Drenthe)
De stukken van de overheid zijn onbegrijpelijk (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Stukken van de overheid zijn voor gewone burgers vaak niet te begrijpen. Zo heeft de provincie Drenthe een toekomstvisie geschreven in een voor gewone mensen onleesbare taal, zegt Carel Jansen, oud-hoogleraar Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.
En daarmee ondermijnt de provincie volgens hem de democratie. Want mensen haken af en doen niet meer mee aan inspraak. Bovendien worden burgers met verhullend taalgebruik op het verkeerde been gezet. Woorden als zonneweiden en zonneakkers doen denken aan iets groens, terwijl het om een veld vol zonnepanelen gaat.
Volgens de oud-hoogleraar is het geen kwade opzet van ambtenaren om teksten zo ingewikkeld te maken. "Zo'n tekst is een compromis waar iedereen het mee eens moet zijn. Dat heeft tot gevolg dat het eindresultaat onleesbaar wordt."

Stelling

Maar is het wel zo dat er geen kwade opzet in het spel is? Of gebruikt de overheid expres ingewikkelde zinnen en verhullende woorden, zodat ze gewoon haar gang kan gaan?

Leste Ronde

Meepraten over de stelling van vandaag? Bel in de Leste Ronde tussen 17.30 en 18.00 uur 0592-331188 of laat je reactie achter op Facebook.com/RTVDrenthe.

Vorige stelling

In de vorige stelling vroegen we of FC Emmen klaar is voor de Eredivisie. Een meerderheid van bijna 68 procent van de stemmers denkt van niet. In totaal brachten 1.689 mensen een stem uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl