'Alternatief voor opslag kernafval in noordelijke zoutkoepels'

In Borssele vindt de verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval plaats (Rechten: ANP/Koen Suyk)
In Borssele vindt de verzameling, verwerking en opslag van radioactief afval plaats (Rechten: ANP/Koen Suyk)
ASSEN - De opslag van radioactief afval in de zoutkoepels in Drenthe en Groningen is niet meer noodzakelijk, want volgens een oud-TNO-adviseur zijn er goede alternatieven.
Tot die conclusie komt Leo van de Vate in het onderzoek 'Eindberging hoogradioactief afval'. Hij houdt zich al tientallen jaren bezig met het probleem rond de berging van radio-actief afval, meldt
. In onder meer Gasselte, Drouwen, Hooghalen en Anloo zijn zoutkoepels die mogelijk gevuld worden met
.
Van de Vate komt met de aanbeveling hoogradioactief afval in vijf kilometer diepe boorgaten op te slaan bij de kerncentrale Borssele. Het minder radioactieve afval zou dan in ondiepe bunkers kunnen worden opgeborgen bij Urenco in Almelo. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het verrijken van uranium.

Veiliger en goedkoper

Volgens het onderzoek is dit zeer veilig en snel te regelen. Ook is het veel goedkoper dan het op te slaan in de noordelijke zoutkoepels. Dat laatste kost volgens het onderzoek minimaal twee miljard euro. Het alternatief is met een half miljard beduidend goedkoper, concludeert Van de Late.

Fel tegen

Er wordt al jaren gesproken over de opslag van dit gevaarlijke materiaal in de noordelijke zoutkoepels. Provincies en betrokken gemeenten zijn hier fel tegen. Volgens Van de Vate kan nu aan deze discussie een definitief einde komen. Aan zijn onderzoek is meegewerkt door onder meer de Groningse milieu-publicist Herman Damveld.
Donderdag praat de Tweede Kamer over deze problematiek. Daar komt ook dit onderzoeksrapport aan de orde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl