Piratencultuur in de race voor immaterieel cultureel erfgoed

Piraat Rene Bladhark
Rene Bladhark in Weiteveen draait als ether- en internetpiraat de plaatjes © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
De piratencultuur van Noord- en Oost-Nederland is hard op weg immaterieel cultureel erfgoed te worden. Een groep vrijwilligers onder leiding van het Drentse PvdA-Statenlid Peter Zwiers uit 2e Exloërmond gaat proberen de felbegeerde status de komende tijd binnen te halen. Ze zijn dicht bij de eindstreep.
Op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staan sociale gewoonten, voorstellingen, tradities en rituelen die gemeenschappen erkennen als cultureel erfgoed. Volgens Zwiers past de piratenmuziek hier prima tussen. Hij pleit daar al sinds 2017 voor: "Het gaat van generatie op generatie over in het Noorden en het Oosten. Het is muziek die nog steeds niet of nauwelijks op de landelijke publieke omroepen en commerciële radiostations gedraaid wordt."
(verhaal gaat verder onder de video)
Wat is het leuke van piraat zijn?
Zwiers is nog op zoek naar meer vrijwilligers die samen met hem de kar willen trekken. Er moet een stichting worden opgericht en vrijwilligers gaan door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland getraind worden om een plan te maken waarin het belang van de piratencultuur als erfgoed beschreven gaat worden. In mei moet het plan en dus het officiële verzoek om cultureel erfgoed te worden genoemd worden ingediend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl