Natuurmonumenten luidt noodklok vanwege sterke afname insecten

De populatie loopkevers is bij Wijster met 72 procent afgenomen (Rechten: Pixabay)
De populatie loopkevers is bij Wijster met 72 procent afgenomen (Rechten: Pixabay)
ASSEN - Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. De afgelopen decennia nam in twee natuurgebieden in Drenthe en Noord-Brabant het aantal loopkevers met 72 procent af en het aantal nachtvlinders met 54 procent. Dat concludeert Natuurmonumenten op basis van wetenschappelijk onderzoek. Natuurmonumenten noemt de afname dramatisch.
Natuurmonumenten gaf wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS (het Kenniscentrum Insecten) opdracht om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Twee langlopende studies naar insectenpopulaties in natuurgebieden kwamen in aanmerking voor analyse: Wijster in Drenthe en de Kaaistoep in Noord-Brabant. De afgelopen 22 jaar kelderde het aantal loopkevers bij Wijster met 72 procent en in De Kaaistoep nam het aantal nachtvlinders in twintig jaar met 54 procent af.

1.100 soorten

Nachtvlinders en loopkevers zijn insectengroepen die in totaal 1.100 soorten bevatten, ongeveer 6 procent van alle in Nederland voorkomende insectensoorten.
"De resultaten zijn in lijn met het Duitse onderzoek dat eind 2017 verscheen en waaruit bleek dat 76 procent van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen. Het aantal onderzoeken met onheilspellende berichtgeving stapelt zich in hoog tempo op", zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. Zo nam het aantal vogels in Frankrijk sinds 2000 met 33 procent af. Veel vogels zijn insecteneters.

Bestrijdingsmiddelen in landbouw

In een recent rapport dat minister Carola Schouten (Landbouw) naar de Tweede Kamer stuurde, staat dat de afname van insectengroepen mogelijk het gevolg is van het gebruik van fosfaten, stikstof en bestrijdingsmiddelen in de landbouw.
Het is tijd voor actie, vindt Natuurmonumenten. "In geen enkel Europees land is sprake van zo’n intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen als in Nederland. Dat moet anders, we moeten toe naar minder chemie, meer biologie en meer innovatie", vindt Van den Tweel.
Momenteel werkt Natuurmonumenten samen met boeren, wetenschappers, banken en bedrijven. Doel is het maken van een nationaal Deltaplan biodiversiteitsherstel. "De ambitie van het plan is hoog, en dat kan ook niet anders als je het tij wilt keren", vervolgt Van den Tweel.

Eerlijke prijs

"Een gezonde landbouw betekent ook dat boeren die werken met de natuur een eerlijke prijs voor hun product horen te krijgen. En dat betekent dat we anders met ons land, landschap en onze landbouw moeten omgaan."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.