Parkeerplaatsen rondom het Gasselterveld worden aangepakt

Drukte bij het Gasselterveld vandaag
Op drukke dagen zoals deze (voorjaar 2020) is er weinig ruimte om te parkeren © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De parkeerplaatsen rondom het Gasselterveld worden aangepast. Staatsbosbeheer, de gemeente Aa en Hunze en provincie Drenthe willen de recreatie in het gebied versterken. Daarom wordt de toegankelijkheid voor zowel verblijfs- als dagrecreatie en de hulpdiensten verbeterd.
De werkzaamheden beginnen op maandag 8 maart met het kappen van zestig bomen. De bomen worden nu gekapt, omdat het broedseizoen op 15 maart begint, vertelt boswachter Martijn Harms. Voor het kappen worden de bomen dan ook door een ecoloog geïnspecteerd op nestjes. "We moeten ons houden aan de gedragscode natuurbeheer", vertelt Harms. "Die gaat niet alleen over vogelnesten, maar bijvoorbeeld ook over mierenhopen en zeldzame planten, als die er zijn." Tijdens een eerste controle zijn er geen nesten aangetroffen. Volgens Harms is het ook niet meteen een plek waar je vogelnestjes zou verwachten, omdat de bomen dicht op de huidige parkeerplaats staan.

Aanpak parkeerplaatsen

Na het kappen van de bomen, zullen over een tijdje volgende stappen volgen: parkeerplaatsen worden aangepast en er komt extra parkeerruimte, die ingezet kan worden tijdens piekdagen. Vorige zomer kwam de parkeerdrukte landelijk in het nieuws, toen de toegangswegen naar de zwemplas en de afrit van de N34 bij Gasselte afgesloten moesten worden vanwege het grote aantal bezoekers. De huidige extra parkeerruimte is niet ruim genoeg voor dit soort dagen. Later zal ook betaald parkeren ingevoerd worden.

Letterzetter

Verder worden fijnsparren weggehaald die aangetast zijn door de letterzetter. Dat is een klein kevertje dat gangen graaft onder de schors, waardoor de bomen doodgaan. "In enkele maanden gaat het hout dan snel achteruit", legt Harms uit. De aangetaste bomen worden weggehaald voor de veiligheid en om verdere verspreiding bij andere bomen tegen te gaan.
Als compensatie voor de kap worden er nieuwe bomen aangeplant, op een andere locatie in het gebied.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.