Organisaties omwonenden vliegvelden slaan handen ineen

EELDE - Organisaties van omwonenden van de zes vliegvelden in Nederland, waaronder Groningen Airport Eelde, bundelen de krachten om de groei van de luchtvaart te verminderen. Samen hebben ze een Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) opgericht.
Grote zorgen van de clubs is de CO2-uitstoot van de luchtvaart. Ze stellen dat de groei moet worden beteugeld. Anders zouden de inspanningen die zijn gedaan om de uitstoot te verminderen grotendeels voor niets zijn geweest, zeggen ze.

Beleid

Een van die zes organisaties is VOLE, de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde. Voorzitter Jan Wittenberg vindt dat de enorme groei van de luchtvaart niet langer kan doorgaan. "Het klimaat warmt enorm op door onder meer de CO2 die vliegtuigen uitstoten. Er moet beleid worden gemaakt om dit een halt toe te roepen. Voor iedereen die het milieu serieus neemt, is het een belangrijk punt om na te denken over hoe we dit kunnen tegengaan. Dus dit is iets dat iedereen aangaat."

Geluidshinder en veiligheid

Luchtvaartmaatschappijen moeten net als andere ondernemingen hun CO2-uitstoot terugdringen en op vliegtickets en kerosine, nu btw-vrij, moeten dezelfde belastingen komen als bij trein, bus en auto.
Naast de CO2-uitstoot maken de clubs zich zorgen over de geluidshinder en de veiligheid in de omgeving van de vliegvelden. Om hier aandacht voor te vragen, organiseren ze op 23 juni een landelijke protestdag in verschillende steden. Na de zomer wil het LBBL voorstellen en eisen kenbaar maken aan de Tweede Kamer.
De LBBL wordt gevormd door bewonersverenigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl