'Als FC Emmen wil promoveren, dan moet het nú gebeuren'

VOETBAL - Als FC Emmen ooit eredivisie wil spelen, dan moet het de komende dagen gaan gebeuren. En de kans dat Emmen promoveert, is nog best reëel, denkt Emmens topscorer aller tijden Michel van Oostrum. "Dus zorg dat je die kans grijpt", is zijn boodschap.
Donderdag en zondag nemen de Emmenaren het op tegen Sparta, dat sinds het seizoen 2016/2017 al op het hoogste niveau uitkomt. Sparta lijkt daarom de favoriet, maar daar denkt Van Oostrum anders over.

'Sparta moét'
"Ik denk niet dat Sparta sterker is", zegt hij. "Ze hebben zich echt met hangen en wurgen geplaatst voor de finale van de play-offs. Ik denk echt dat Sparta het heel lastig gaat krijgen. De achterhoede zit bijvoorbeeld niet echt lekker in elkaar. De eredivisieploegen moéten presteren in de nacompetitie, de eerstedivisieclubs mógen. Als FC Emmen een kans heeft, dan is het dit jaar wel."

De voormalige topschutter van FC Emmen (186 doelpunten), die ook de meeste wedstrijden ooit speelde voor de Drentse club (339), weet wat het is om nacompetitie te spelen. "Dat deden we bijna ieder jaar. In het seizoen 1995/1996 waren we het dichtst bij", weet hij nog. Onder leiding van trainer Azing Griever deed Emmen toen lang mee om promotie. Op de laatste speeldag moest de ploeg met twee doelpunten verschil winnen van NEC, maar op de Meerdijk werd het 3-2 voor de Nijmegenaren. 

'Thuis werd NEC weggespeeld'
Afgelopen weekend verging het FC Emmen beter tegen NEC. De club plaatste zich voor de finale na een ware thriller in Nijmegen. NEC won weliswaar met 4-1, maar omdat Emmen thuis met 4-0 al had gewonnen, ging het naar de finale. Van Oostrum heeft beide wedstrijden gezien.

"Thuis speelde Emmen NEC echt alle kanten op, maar van de uitwedstrijd ben ik wel geschrokken", vertelt de voormalig aanvaller. "De 1-0 en de 2-0 vielen nog een beetje gelukkig, maar je mocht blij zijn dat je zelf nog een goal maakte. En als die kopbal op de lat van Anass Achahbar erin was gegaan, dat had je een heel groot probleem gehad." Misschien is de ontsnapping van FC Emmen wel een wake-up call geweest? "Ik mag hopen dat ze inderdaad wakker zijn", stelt Van Oostrum.

Aan vermoeidheid na een lang seizoen kan het volgens hem niet liggen. "Dat kun je alleen zeggen als je bij ploegen zoals Real Madrid en FC Barcelona speelt, die spelen vijftig wedstrijden per jaar en Champions League." De play-offs zijn een mooi toetje voor clubs, vindt Van Oostrum. "Aan het eind van het seizoen geven de play-offs juist energie."

Als je kan promoveren, moet je daar gewoon voor gaan.
Michel van Oostrum

Stabiel
De spits, die in de jaren '90 furore maakte op de Meerdijk, volgt z'n club nog altijd met meer dan gemiddelde belangstelling. Over het huidige seizoen onder leiding van Dick Lukkien is hij best te spreken."Her en der lees je dat het stabiel is, maar soms ook saai. De resultaten zijn er alleen wel", weet Van Oostrum. "Maar je speelt zestien keer gelijk, dat is wel zonde. Je kan beter een paar van die wedstrijden verliezen, en dan wat meer wedstrijden winnen. Dan gaat het sneller met de punten." 

Zestien keer gelijkspelen geeft daarentegen wel aan dat de ploeg redelijk stabiel is. En die stabiliteit kan volgens Van Oostrum weleens doorslaggevend zijn. "Dat is juist de kracht. Sparta was in de eredivisie allesbehalve stabiel. Ze verloren soms met dikke cijfers en hadden daarna weer even een opleving."

Voor promotie gaan
Heeft FC Emmen eigenlijk wel wat te zoeken in de eredivisie? "Of je er wel of niet klaar voor bent, maakt niet uit", vindt Van Oostrum. "Als je kan promoveren, moet je daar gewoon voor gaan. Dit jaar is dé kans om het te doen, want de komende jaren speel je in de eerste divisie tegen clubs als FC Twente en Roda JC. Dat zijn allemaal ploegen die heel sterk zullen zijn, dus dan wordt het alleen maar lastiger."

Van Oostrum zit niet op de tribune
Emmen speelt donderdag in een uitverkocht stadion. Van Oostrum is er zelf niet bij. "Ik woon tegenwoordig in Lelystad, dus ik zit vaak op de tribune bij Almere City. Maar ik ga FC Emmen zeker volgen." Gelukkig voor Van Oostrum speelt FC Emmen om 18.30 uur en Almere City pas om 20.45 uur. Genoeg tijd dus om op tv te zien of z'n oude club een grote stap richting promotie kan zetten.

Lees meer over de strijd om promotie/degradatie:
FC Emmen speelde in 1990 bijna eredivisievoetbal: 'Goh, wat waren we dichtbij'
Roy Stroeve: We smachten naar de eredivisie
Sparta-verdediger Sander Fischer: FC Emmen is er dichtbij, maar ik hoop nog niet dichtbij genoeg
FC Emmen tegen Sparta in uitverkochte Oude Meerdijk

FC Emmen speelt morgen om 18.30 uur de thuiswedstrijd tegen Sparta. Radio Drenthe zendt vanaf 18.00 uur uit. De uitwedstrijd in Rotterdam begint zondag om 14.30 uur. Een half uur voor de aftrap begint de uitzending op Radio Drenthe.
Deel dit artikel: