Mark Strolenberg (VVD): 'Ik wil landelijk Drenthe vertegenwoordigen'

Mark Strolenberg
VVD'er Mark Strolenberg denkt met plek 38 toch in de Kamer te komen © RTV Drenthe/Margriet Benak
'Stem een liberale Drent in het parlement' is de campagneleus van Hoogevener Mark Strolenberg (41). Hij staat 38ste op de VVD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en bungelt daarmee een beetje. Want de VVD schommelt in de peilingen tussen 37 en 40 Kamerzetels. "Ik houd wel van spanning, maar liever had ik hoger gestaan, voor wat meer zekerheid."
Hij wil maar wat graag in de voetsporen treden van Erik Ziengs uit Assen, die twaalf jaar voor de VVD in de Kamer heeft gezeten en nu afscheid neemt. De leus van de liberale Drent, waarmee Ziengs ooit in de Tweede Kamer belandde, die heeft Strolenberg nu dus overgenomen. "Het is een prima leus toch? Erik is ermee in Den Haag gekomen, dus ik hoop dat het mij hiermee ook lukt. Ik moet in elk geval flink aan de bak, om veel stemmen te krijgen."

Wegwijs in Den Haag

Strolenberg heeft inmiddels al de nodige uren in Den Haag doorgebracht, op sleeptouw van Erik Ziengs. Zo maakte de ervaren liberale Drent de nieuwkomer alvast wat wegwijs. "Ik ken Erik goed, hij was ook lange tijd voorzitter van de VVD in Drenthe. Met hem kon ik alvast wat sfeer snuiven in Den Haag. Ieder uur en iedere dag dat ik met de landelijke politiek bezig was, werd ik er enthousiaster van", zegt Strolenberg, die zelf twaalf jaar lang in de gemeenteraad in Hoogeveen zat. Ook zit hij in hij al jarenlang in het waterschapsbestuur van Drents Overijsselse Delta.

Wethouder

Na zolang de lokale politiek, wil Mark Strolenberg de bakens wel eens verzetten. Wethouder worden leek hem ook wel wat, "maar helaas, de VVD mocht na de raadsverkiezingen weer niet meebesturen in Hoogeveen. En de vraag is of je nu nog wel wethouder in Hoogeveen wil zijn. Dat is op dit moment niet de leukste baan" lacht hij.
Toen Erik Ziengs vorig jaar aangaf te stoppen, kwam de kans voorbij om landelijk te gaan, en op voordracht van de provinciale VVD kwam Strolenberg als hoogste Drent op de lijst. "Ze wilden een behoorlijke vernieuwing en ik was hoopvol. En dan is het heel spannend of je er uiteindelijk tussen zit. Er waren 200 kandidaten voor 80 plekken. Ik was dus heel blij met plek 38. Al zit ik daarmee op een wip-wap, en ietsje hoger was fijn geweest."

Specialist ICT

De Hoogevener werd onlangs plotsklaps voor enkele minuten een nationale beroemdheid door het tv-programma Zondag met Lubach. Presentator Arjen Lubach concludeerde dat Strolenberg één van de weinige kandidaten is, die gespecialiseerd is in ICT. De meeste andere kandidaten werden weggezet als digibeet. Strolenberg was er best een beetje trots op, op al die gratis aandacht. "Digitale ontwikkeling is de rode draad in mijn leven. Ik werk bij een energiemaatschappij, waar ik verantwoordelijk ben voor die ontwikkelingen. Dan kijk je toch op een andere manier naar de overheid en zie je ook dat er nog ontzettend veel kansen zijn op dat gebied."
"Dat zijn juist innovaties en ontwikkelingen die ook Drenthe zouden kunnen helpen. Veel inwoners van onze provincie wonen relatief ver van de zorg af", vervolgt hij. "Met zorg op afstand en slimme toepassingen kunnen we ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen."

Meer dan een vakantieprovincie

Als Strolenberg eenmaal in Den Haag zit, wil hij voor de hele provincie het beste eruit halen."Ik wil landelijk een vertegenwoordiger van Drenthe zijn. Vanuit de Randstad wordt nog wel eens neergekeken op onze provincie. Daar beschouwen ze ons toch een beetje als het achterland, of alleen een vakantieprovincie met hunebedden, heide en schapen. Maar Drenthe heeft zoveel meer in huis."
Strolenberg wijst op het Lofar-project, de grootste radiotelescoop van de wereld, waarmee Drenthe op sterrenkundig gebied internationaal voorop loopt. En hij wijst ook op de bluetooth-technologie. "Die komt dus uit Emmen, daar is het ontwikkeld, maar bijna niemand weet dat, terwijl iedereen wel zo'n beetje bluetooth gebruikt met de mobiele telefoon, en draadloze koptelefoontjes."
Strolenberg wijst op de vele innovatieve bedrijven die Drenthe heeft, bijvoorbeeld op agrarisch gebied, en ook in de zorg. Daarom denkt de VVD-kandidaat dat Drenthe ook een geschikte provincie is om testen te doen met zelfrijdende auto's. "Qua mobiliteit kunnen die ons in Nederland goed helpen, denk ik. Door die testen hier te doen, zetten we Drenthe op innovatief gebied nog meer op de kaart."

Sneller over bestaand spoor

Strolenberg is geen fan van windmolens op land. Wat hem betreft worden die in zee geplaatst. Van zonneakkers wordt hij ook niet enthousiast. "Op heel veel daken in Drenthe liggen nog geen zonnepanelen en ondertussen wordt wel landbouwgrond opgeofferd voor zonneparken. Dat heeft helemaal geen zin. Ik denk wel dat we op het gebied van duurzame energie nog vele slagen moeten maken, maar niet alleen in Drenthe."
De Hoogevener roept niet als eerste om de Lelylijn en de Nedersaksenlijn, om het Noorden per spoor beter bereikbaar te maken. Voor Strolenberg is versnelling via het huidige spoor eerste prioriteit. "Voor je de Lelylijn en de Nedersaksenlijn kunt aanleggen, ben je jaren verder. Het bestaande spoor verbeteren, zodat treinen daar met 200 kilometer per uur overheen kunnen, dat kan veel sneller gebeuren. Er zijn al proeven mee gedaan en ik denk dat daarmee de aansluiting met de Randstad en andere delen van het land beter wordt. Die Lelylijn ligt er niet zomaar. Daarvoor moet bijvoorbeeld nog veel grond verworven worden. "
Het hele gesprek in Cassata met Mark Strolenberg is hier terug te luisteren
Strolenberg: 'Ik wil landelijk een vertegenwoordiger van Drenthe zijn'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.