'Kinderartsen zijn er genoeg, maar ze willen niet naar Drenthe'

De verloskunde wordt geconcentreerd in Emmen (Rechten: Treant)
De verloskunde wordt geconcentreerd in Emmen (Rechten: Treant)
EMMEN - Kinderartsen zijn maar heel moeilijk naar Noord-Nederland te krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde probeert dit wel voor elkaar te krijgen, maar zonder resultaat.
Dat leidt er onder meer toe dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde verdwijnen uit Hoogeveen en Stadskanaal. Zorggroep Treant
.
"Ik begrijp de keuze van Treant, maar het neemt niet weg dat ik er buikpijn van heb. Ik vind het echt een verschrikkelijk besluit. Ik begrijp ook heel goed de gevolgen die het heeft voor Hoogeveen en Stadskanaal", zegt voorzitter Karoly Illy van de Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Lees meer: Bestuursvoorzitter Treant: Ik heb er zelf ook buikpijn van

"Maar ik snap de keuze van Treant ook, om de eenvoudige reden dat ik als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde ook sta voor een hoge kwaliteit van zorg."

Geen landelijk tekort

Het tekort aan kinderartsen bij Treant is geen landelijk probleem, weet Illy. "Ze zijn er wel. Maar in vele delen van ons land, zeg maar de periferie, is het heel erg lastig om kinderartsen te krijgen." Illy doelt dan op Noordoost-Nederland, maar ook op provincies als Limburg en Zeeland. Het probleem geldt niet alleen op het gebied van kinderartsen, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van huisartsen.
"De verklaring is dat de kinderartsen vaak partners hebben. Die hebben dan banen in de Randstad en op een enig moment moet zo'n stel een keuze maken, waar ze gaan wonen. Blijkbaar is het zo dat voor kinderartsen geldt, dat een grote meerderheid ervoor kiest in de Randstad te blijven. Ze nemen bijvoorbeeld dan genoegen met een baan als waarnemer."
Het is volgens Illy niet zo dat de kinderartsen carrièretechnisch niet naar Drenthe zouden willen. "Het is niet zo dat je carrière negatief beïnvloed wordt als je die in Hoogeveen begint. Zo is het absoluut niet. Ik ben ervan overtuigd dat sociale redenen een rol spelen. Het is lastig om ze uit de comfortzone van de Randstad te krijgen."

Zorgbelang begrijpt sluiting

Belangenorganisatie Zorgbelang Drenthe heeft ook begrip voor de keuze van Treant, zegt directeur Jan van Loenen. "Het is zeker slechts nieuws voor inwoners van Zuidwest-Drenthe. Ik refereer dan ook nog aan het verdwijnen van deze tak van zorg uit Meppel, zes jaar geleden. Of het onvermijdelijk is kan ik moeilijk beoordelen. Maar ik begrijp dat als er niet voldoende kinderartsen zijn, je tot een beslissing moet komen om de kwaliteit van zorg te garanderen."
Zorgbelang Drenthe heeft wel de indruk dat Treant zijn best heeft gedaan om nieuwe kinderartsen te werven. De instantie gaat nog proberen de verloskunde in Hoogeveen open te houden. "Wij zullen in ieder geval ons pleidooi om Hoogeveen open te houden, voortzetten. Daarover zijn we in gesprek. Maar ik ben niet optimistisch dat het erin resulteert dat Hoogeveen openblijft. Treant is niet over één nacht ijs gegaan."

Begin van het einde?

Sowieso is Van Loenen niet heel optimistisch over de toekomst van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal. "Als we kijken naar hoe het elders in het land is gegaan met de afbouw van een ziekenhuis, moet ik helaas wel de feiten onder ogen zien. Het begint vaak met de kinder- en kraamafdeling en leidt uiteindelijk tot het verdwijnen van het hele ziekenhuis."
Van Loenen benadrukt dan ook dat er goed over moet worden nagedacht hoe de zorg in Drenthe in de toekomst moet worden vormgegeven.

Lees meer: ​Voorzitter bestuur WZA: Drentse zorg moet helemaal anders

Begin deze maand zei bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen dat er een deltaplan nodig is om de zorg in Drenthe de komende jaren goed te kunnen regelen: "Dat is natuurlijk niet iets wat vandaag bedacht wordt en morgen uit wordt gevoerd, dat is een jaren durend traject."
Het ligt voor de hand dat het Wilhelmina Ziekenhuis door het besluit van Treant meer personeel nodig gaat hebben. Ponsioen: "Er zullen meer patiënten naar het Wilhelmina Ziekenhuis komen. We moeten er voor zorgen dat we nieuwe verloskundigen enthousiasmeren."
Het ziekenhuis heeft het op dit moment volgens Ponsioen "goed voor elkaar, maar we moeten wel de vinger aan de pols houden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.