Drentse militairen mogen 81 mm-mortieren weer gebruiken

HAVELTE - Militairen mogen weer schieten met 81 mm-mortieren. Defensie had hiervoor in oktober een schietverbod uitgevaardigd, nadat problemen met het wapen waren geconstateerd. De mortieren waren toen onder meer in Mali en Litouwen in gebruik.
De gebreken waren vorig jaar bij een reguliere schietoefening naar voren gekomen. In Litouwen hebben Nederlandse militairen, afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte vandaag voor het eerst weer met de mortieren geschoten.

Om de veiligheid bij de oefening te garanderen, waren speciaal twee extra veiligheidsfunctionarissen door Defensie naar Litouwen gevlogen.

Defensie probeert de veiligheidscultuur binnen de organisatie te verbeteren. Dat gebeurt onder meer na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het mortierongeval in Mali in 2016 waarbij twee militairen die gelegerd waren in Assen om het leven kwamen.

De commissie-Van der Veer kwam begin dit jaar opnieuw tot de conclusie dat de veiligheid bij Defensie onvoldoende is geborgd.
Deel dit artikel: