FC Emmen - Sparta doelpuntloos, zondag valt de beslissing

Anco Jansen probeert het Sparta-doel onder vuur te nemen (Rechten: Gerrit Rijkens)
Anco Jansen probeert het Sparta-doel onder vuur te nemen (Rechten: Gerrit Rijkens)
VOETBAL - FC Emmen heeft de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om promotie/degradatie gelijkgespeeld tegen eredivisionist Sparta Rotterdam. Op een uitverkochte Oude Meerdijk werd niet gescoord: 0-0.
Zondagmiddag valt op Het Kasteel in Rotterdam de beslissing. Om 14.30 uur is dan de aftrap.

Sparta het minst gespannen

De beginfase op een sfeerrijk Oude Meerdijk was voor beide ploegen aftastend, waarbij Sparta het minst gespannen oogde. De eerste echte kans was ook voor de ploeg van Dick Advocaat. Het was spits Robert Mühren die vrij opdook voor Dennis Telgenkamp, die vervolgens uitstekend redding bracht. Nadat diezelfde Mühren uit een corner naast kopte beet FC Emmen eindelijk wat meer van zich af.

Emmen gevaarlijker

Nick Bakker was de eerste speler die Sparta-doelman Leonard Nienhuis testte, maar de doelman redde de inzet van de verdediger uit de vrije bal van Anco Jansen. De tweede mogelijkheid voor FC Emmen kwam na zo'n 25 minuten. Een vrije bal van Youri Loen ging via de muur over de goal van Nienhuis. Michael Chacon was de derde Emmenaar die het doel van Sparta onder vuur nam, maar van grote afstand ging de bal van de middenvelder een halve meter over de lat.

Friday heel dichtbij

De eerste helft leek zo te eindigen in 0-0, maar vlak voor het rustsignaal kwam er nog een enorme kans voor Sparta. Het was Fred Friday die de bal net langs de, voor FC Emmen, goede kant van de paal schoot.
Kansen uit vrije ballen
In de tweede helft kreeg Emmen meer en meer de overhand en uit twee indraaiende vrjie ballen van Youri Loen kreeg de thuisclub ook de eerste twee goede mogelijkheden. Bij de eerste vrije bal kreeg Anco Jansen zijn hoofd niet tegen de bal en bij de tweede fraaie bal van Loen kwam Veldmate net iets tekort om Nienhuis te doen verrassen.

Videoscheidsrechter

Na een uur spelen hield iedereen bij Emmen de adem in nadat Sparta-speler Tom Spierings naar de grond getrokken leek te worden door Alexander Bannink. Videoscheidsrechter Jeroen Manschot durfde geen beslissing te nemen en liet arbiter Lindhout zelf naar de beelden kijken. Lindhout oordeelde, na ruim een minuut de beelden te hebben bestudeerd, dat Spierings zelf de eerste overtreding maakte en besloot FC Emmen een doeltrap toe te kennen.


Geen beslissing

Niet veel later kroop Emmen weer door het oog van de naald. Mühren had opnieuw de 0-1 op zijn schoen, maar zijn schot was te wild en ging daardoor ruim over het doel van Telgenkamp. In de slotfase werd Emmen weer dreigender. Drie hoekschoppen in korte tijd leidden tot gevaar. Gescoord werd er niet meer, waardoor de beslissing hoe dan ook zondag op het Kasteel valt. FC Emmen kan dan promoveren naar de eredivisie. Als Emmen één goal weet te maken, zal Sparta er minimaal twee moeten maken om Drentse geschiedschrijving te voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl