Hersentumoren kunnen nu in het Noorden aangepakt worden met nieuw bestralingstoestel

Gamma Knife Isala Bestralingstoestel
Het zwarte bestralingstoestel wordt via een hijskraan het ziekenhuis in getild © Isala / Aniek Forsten
Het Isala ziekenhuis in Zwolle krijgt vandaag een nieuw toestel om tumoren in de hersenen te kunnen bestralen: de Gamma Knife. De enige twee andere bestralingstoestellen van dit soort staan in Amsterdam en Tilburg. Patiënten uit het Noorden hoeven nu dus niet zo lang meer te reizen voor een behandeling met dit toestel.
De Gamma Knife kan uit 192 richtingen zeer precies bestralen. De dosis in het omliggende hersenweefsel blijft hierdoor zeer laag. De bestraling is net zo effectief als een operatie, schrijft Isala, want na de eenmalige hoge dosis zijn de tumorcellen gedood. Het toestel kan ook gebruikt worden om aangezichtspijn en goedaardige tumoren te behandelen.

Veilige bestralingsbunker

Het apparaat en alle ondersteunde onderdelen wegen samen in totaal 40 ton. De ruimte waarin het komt te staan is daar speciaal voor ontworpen. Zo zijn de muren van 50 centimeter dik beton, om de straling veilig binnen de ruimte te houden.

De behandeling

Behandeling duurt één dag: de patiënt komt 's ochtends binnen en kan 's avonds het ziekenhuis weer verlaten. Naar verwachting wordt de Gamma Knife in april in gebruik genomen.
Gamma Knife Isala Bestralingstoestel
Het bestralingstoestel wordt in het ziekenhuis geplaatst © Isala / Aniek Forsten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl