Gemeente Emmen mag twee 170 jaar oude lindes kappen

lindebomen5
Het gaat om deze twee bomen aan de Hoofdstraat © RTV Drenthe / Erwin Kikkers
De gemeente Emmen mag van de Raad van State op de valreep van het broedseizoen twee 170 jaar oude lindebomen in de Hoofdstraat omzagen. De Raad wijst vandaag met een einduitspraak het verzoek om de lindes te behouden van Gerard ter Veer, bewoner van de Hoofdstraat, af.
De gemeente Emmen wil de lindes samen met negen andere bomen kappen om een nieuwe riolering, nieuwe bestrating, straatmeubilair en nieuw groen in de Hoofdstraat en omliggende straten aan te kunnen leggen. De Raad is het eens met de gemeente dat de bomen nu al in een slechte staat verkeren en dat het verleggen van het riool de levensduur van de bomen niet echt zal verlengen.

Maatschappelijk belang

Bovendien mag Emmen van de Raad een zwaarder gewicht toekennen aan het maatschappelijk belang van een goede waterafvoer in de Hoofdstraat, dan het behoud van de bomen. Met het behoud van de lindes zou tevens de herstructurering van de Hoofdstraat en omliggende straten in de klem komen. Na de kap van de bomen kan de nieuwe riolering in de grond en ontstaat er meer ruimte om meer groen en nieuwe bomen aan te planten.
Ook ziet de Raad geen harde aanwijzingen dat de kap van de bomen ten koste zal gaan van beschermde diersoorten, zoals vleermuizen en vogels. Uit onderzoek van de gemeente bleek niet dat er zich nesten of verblijfplaatsen in de bomen bevinden. De uitspraak is een meevaller voor de gemeente, omdat die de bomen voor het begin van het broedseizoen, vanaf 15 maart, wilde kappen. Anders had ze tot half juli moeten wachten en hadden de werkzaamheden aan het riool uitgesteld moeten worden.

Koele kamer

Voor Hoofdstraatbewoner Gerard ter Veer valt het allemaal tegen. Hij wilde de bomen, die vlak bij zijn woning staan, behouden. Onder meer omdat de bladerkroon in de zomer zijn kamer koel houdt. Bovendien vindt hij het zonde om twee bomen te vellen, die al bijna twee eeuwen in de Hoofdstraat staan en veel van de geschiedenis van Emmen aan zich voorbij hebben zien trekken.

Bomen worden eerder gekapt

De gemeente laat er geen gras over groeien en gaat morgen over op de kap van de lindes. Het werk stond eigenlijk gepland voor het einde van deze week als de Raad van State de gemeente in het gelijk stelde. Vanwege de harde wind die de komende tijd wordt verwacht, is het werk naar voren geschoven. "Voor de kap maken we gebruik van een hoogwerker, vandaar", aldus een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl