Ondernemer OutleTT probeert het nog één keer

ASSEN - Ondernemer Raymond Coronel van de OutleTT Assen doet nog één poging richting de provincie. Hij garandeert dat er net zoveel vrijetijdsattracties en horeca komen bij Assen-Zuid als de oppervlakte van zijn fashioncomplex.
Hij doet die garantie in een brief aan Gedeputeerde Staten als reactie op de nieuwe provinciale Omgevingsvisie. GS wil geen fashionoutlet toestaan, ook niet na aanpassing van het eerste plan, met minder winkels in mode- en sportkleding en meer vermaak en horeca. Coronel legt zich daar niet bij neer.


In oktober moet er van het Drents Parlement nog een definitief oordeel komen over de Omgevingsvisie. Daarom probeert Coronel het nog een allerlaatste keer om zijn plan er toch door te krijgen. "Assen is gewoon qua ligging de beste plek in het Noorden voor ons initiatief. Maar als het hier niet lukt, ga ik echt in de regio naar een andere plek kijken."

Samen borg voor
Coronel wordt in zijn laatste poging richting provincie gesteund door het TT Circuit en enkele andere initiatiefnemers die in de toeristisch-recreatieve zone (TRZ) bij Assen-Zuid iets willen. Dat zijn IceWorld Drenthe (Koenen Bouw), Amusementspark TT-Assen (één van de partners in TT World) en grondeigenaar Jasper van het voormalige Verkeerspark.

Zij staan er samen borg voor, zo schrijven ze, dat het percentage leisure en horeca in het TRZ-gebied minstens net zo groot is als de oppervlakte aan retail. De andere ontwikkelaars vinden 'dat de komst van de outlet een versterkende rol speelt als aanjager voor het gebied en voor toekomstige bezoekers'.

Geen chantage
Coronel: "De provincie twijfelt eraan of de andere initiatieven uiteindelijk wel gerealiseerd worden. Die zijn nog niet ver genoeg, vinden ze. Ik ben bereid ervoor te zorgen dat er recreatieve attracties komen en horeca, hoe dan ook, en van dezelfde omvang als de outlet. Maar zonder groen licht voor de outlet doe ik de rest ook niet, mochten de andere initiatiefnemers er niet in slagen hun project van de grond te tillen", zegt Coronel. "En dat is geen chantage, maar een garantie, om ze te laten zien dat er heel wat moois kan komen, wat goed is voor een paar miljoen bezoekers op jaarbasis." 

Kwaliteit groter
Coronel vindt dat hij met zijn plan voor de outlet ook andere initiatieven bij het TT Circuit heeft vlotgetrokken. "De ontwikkeling van dit gebied is de afgelopen tien jaar niet of nauwelijks van de grond gekomen, omdat investeringen in afzonderlijke initiatieven fors zijn en niet zonder risico. Door een gezamenlijke aanpak, met een grote publiekstrekker met landelijk profiel, is de kans op realisatie groter, krijgt natuurontwikkeling een kans, en wordt ook de kwaliteit groter."

Volgens de partijen kunnen ze ook 'uitsluitend in een  gezamenlijke opzet' in de TRZ een flinke bijdrage leveren aan natuurontwikkeling, de openbare ruimte en werkgelegenheid.

Provincie: 'nog niet reageren'
Verantwoordelijk gedeputeerde Tjisse Stelpstra wil inhoudelijk nog niet reageren op het nieuwste plan van Coronel, als laatste poging om de outlet toch bij Assen-Zuid van de grond te krijgen. "Het is een reactie op de ontwerp-Omgevingsvisie, en die heb ik persoonlijk nog niet gelezen. Maar we komen met een rapport van beantwoording naar de Staten waarin we als GS reageren op alle zienswijzen die op de Omgevingsvisie zijn binnengekomen, dus ook op dit voorstel rond de outlet. En in de Statencommissie van september zal het dan aan de orde komen."

Stelpstra verwacht dat die beantwoording nog voor het zomerreces naar de Staten gaat, en wil daar niet op vooruitlopen.
Deel dit artikel: