Cel voor stichten brand in instelling Geeuwenbrug

brandstichting Geeuwenbrug
De 26-jarige verdachte werd op 24 september 's avonds aangehouden © Persbureau Meter
Een 26-jarige bewoner van een instelling in Geeuwenbrug is voor brandstichting in deze instelling veroordeeld tot een celstraf van 365 dagen, waarvan 347 dagen voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De man woont in een woongroep vanwege een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen. Op 24 september kreeg hij ruzie met een begeleidster. Hij trok aan haar haren en schopte haar. Een collega schoot de vrouw te hulp en bracht de man naar zijn kamer. Uit pure frustratie wilde hij zichzelf wat aandoen en stak hij papier in brand. Daarbij heeft de man volgens de rechter onvoldoende rekening gehouden met de omwonenden. Die lagen te slapen met de deuren op slot. Enkelen zijn niet mobiel en kunnen niet zelfstandig het pand verlaten.

Gevaar

Volgens de rechter was er sprake van gevaar voor de bewoners en de goederen in het pand. De brand was geblust voordat de brandweer kwam. Die had nog drie kwartier nodig voor het nablussen. Door de psychische problemen kan de daad de man in sterk verminderde mate worden aangerekend. Een extra behandeling vonden de rechters niet nodig. De bewoner krijgt al toegesneden zorg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl