Eigenaren ChickFriend voor de strafrechter in fipronilaffaire

eieren
Eieren in een doos © Pixabay/moiranazzari
De twee eigenaren van stalreinigingsbedrijf ChickFriend moeten zich vanaf vandaag verantwoorden voor hun vermeende rol in de fipronilaffaire. Zo'n 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 geruimd en vernietigd toen bleek dat bij het schoonmaken het bestrijdingsmiddel fipronil was gebruikt.
De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert worden ervan verdacht de volksgezondheid in gevaar gebracht te hebben. Hierop staat een maximum celstraf van vijftien jaar. De twee wisten niet dat fipronil aan het middel was toegevoegd, zeggen ze. Hun schoonmaakmiddel Dega-16 werd samengesteld door de Belgische leverancier Patrick R. Volgens de verdediging blijkt bovendien uit rapporten dat het schoonmaakmiddel geen gevaar voor de volksgezondheid heeft opgeleverd.

Schade van tientallen miljoenen

Vele tientallen kippenboeren huurden ChickFriend en dochterbedrijf ChickClean in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. De pluimveesector leed naar schatting een schade van vele tientallen miljoenen euro's. Ook in Drenthe moesten kippenboeren tijdens de fipronilcrisis al hun legkippen ruimen, tienduizenden eieren vernietigen en stallen ontsmetten.
Daarnaast wil het Openbaar Ministerie in een aparte procedure bijna 4 ton aan criminele winst afpakken. Naast het duo staat ook de 30-jarige vriendin van Van de B. terecht. Deze Alice B. had volgens het OM tientallen liters fipronil in bezit. De rechtbank in Zwolle trekt twee dagen uit voor de strafzaak.

Civiele procedure

Ook loopt er apart nog een civiele procedure, aangespannen door meer dan honderd gedupeerde pluimveehouders. In die procedure concludeerde de rechtbank in Arnhem afgelopen jaar dat de verdachten wisten dat ze stallen schoonmaakten met het verboden middel. Ze zijn dan ook aansprakelijk voor de door de bedrijven geleden schade.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl