E-neus houdt stankoverlast insectenkwekerij Beilen in de peiling

insecten Wadudu
Insecten bij Wadudu in Beilen © RTV Drenthe
De Raad van State vindt dat insectenverwerker en madenkwekerij Wadudu in Beilen voldoende doet en van de gemeente moet doen om stankoverlast bij de buren tegen te gaan.
In een einduitspraak verwerpt de Raad vandaag dan ook alle bezwaren van buurman Luuk Oosting. Die eiste meer onderzoek en meer geurmaatregelen bij de experimentele insectenkwekerij, die vliegenmaden kweekt om tot veevoer te verwerken.

Aanvullende stankmaatregelen

De Raad van State vindt extra maatregelen niet nodig. Immers, de gemeente Beilen heeft vorig jaar Wadudu opgedragen een reeks aanvullende stankmaatregelen te nemen. Zo moeten alle ramen en deuren dicht blijven. De kweek- en verwerkingsruimte moeten via een afzuiginstallatie in onderdruk worden gehouden, zodat de kwekerijlucht alleen via de luchtbehandelingsinstallatie het bedrijf verlaat. En al het afval dat stank kan veroorzaken moet onmiddellijk worden afgevoerd en mag niet op het bedrijfsterrein aan het Noordveen worden opgslagen.
Bovendien heeft de gemeente nog een elektronische geurmeter: de e-neus, bij het bedrijf geplaatst. Die detecteert automatisch al dan niet vieze luchtjes. Overigens komt er ook nog een schoorsteen op de productieloods. Volgens Wadudu zelf is dan elke kans op geuroverlast bij de buren uitgesloten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.