Fipronilaffaire: twee jaar cel geëist tegen eigenaren Chickfriend

ChickFriend eigenaren rechtbanktekening fipronilaffaire
Martin van de B. en Mathijs IJ., de eigenaren van ChickFriend © ANP / Nicole van den Hout
Tegen de twee eigenaren van stalreinigingsbedrijf Chickfriend is twee jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Zo'n 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 geruimd en vernietigd toen bleek dat bij het schoonmaken het bestrijdingsmiddel fipronil was gebruikt.
"Miljoenen kippen hebben zinloos geleden en zijn zinloos gestorven", zeiden de twee officieren van justitie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de eisen fors, omdat het een van de grootste fraudezaken in de Nederlandse voedselindustrie betreft. Tegen ChickFriend en dochterbedrijf ChickClean zijn boetes van 25.000 euro geëist.

Gemengd bestrijdingsmiddel

De hoofdverdachten, de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert, bestreden bloedluizen bij kippen. Bloedluizen drinken het bloed van de kippen, waardoor die verzwakken. Het bestrijdingsmiddel kochten ze in in België, bij Patrick R. Hij mengde het bestrijdingsmiddel, Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de verdachten niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen kregen ze argwaan, vertelden ze de rechter vandaag. "Dit hebben wij de boeren nooit aan willen doen", zei Van de B.

'Ongeloofwaardig' dat verdachten van niks wisten

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) werd eind 2016 al getipt over de insecticide fipronil bij Patrick R. en Chickfriend. Tot in 2017 eieren met fipronil erin werden gevonden op een Belgisch pluimveebedrijf, gebeurde hier niets mee. Dit bestrijdingsmiddel is verboden bij de productie van voedingsmiddelen. Ruim honderd bedrijven in Nederland gingen op slot. Dat de verdachten niet wisten dat dit verboden bestrijdingsmiddel in Dega-16 zat, is volgens het OM zeer ongeloofwaardig.

Bestrijdingsmiddel verdwenen

Opvallend is dat het duo in juli 2017 een loods leeg liet halen waar de NVWA een controle wilde doen. De insecticiden die daar verdwenen, doken in februari 2018 op in een aanhanger die geparkeerd stond voor het pand van de NVWA. Op die aanhanger zat 400 liter Dega-16. "We hadden dat spul nog en we vonden dit de juiste weg", zei Van de B. Het duo zat van augustus tot november vast en was bang opnieuw achter de tralies te belanden als het spul ergens anders werd ontdekt.

Vervolg

"Dat het product schadelijk is geweest, dat hebben we nooit voor ogen gehad", zei IJ. Morgen, op de tweede dag van deze zaak, komen de advocaten aan het woord. Zij hebben eerder al aangegeven te betwisten of fipronil in eieren schadelijk is geweest voor de volksgezondheid.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.