Kijk terug: het eerbetoon aan Golden Earring op het carillon

carillon Hoogeveen
Radar Love op het carillon in Hoogeveen © RTV Drenthe
Het carillon van Hoogeveen deed alvast mee aan een nationaal eerbetoon voor George Kooymans, de gitarist en oprichter van rockband Golden Earring. In de rest van Nederland klinkt vanmiddag om 17.15 uur het nummer 'Radar Love'. Hoogeveen was om 12.00 uur al aan de beurt, omdat de beiaardier later op de dag niet kon.
Vandaag wordt de medeoprichter van de band 73 jaar. Onlangs werd bekend dat Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS. Daardoor ziet de band zich na zestig jaar genoodzaakt om te stoppen.

Groot fan

Initiatiefnemer Petra Pera is al vanaf haar tiende een groot fan van de Haagse rockband. De Hoogeveense vond daarom dan ook dat haar woonplaats niet achter kon blijven bij dit landelijke initiatief. "Ik vond het heel mooi", blikt ze terug op het klokkenspel. "En ik vind het heel knap dat de beiaardier dit in zo'n kort tijdsbestek voor elkaar kan krijgen, want ik heb hem ongeveer een week geleden pas gevraagd."
Beiaardier Jasper Stam deed z'n best het nummer zo overtuigend mogelijk over te brengen op het carillon. Hoewel het natuurlijk altijd een vertaling blijft. Of het moeilijk is zo'n nummer in te studeren? "Ja, daar ben je wel even een paar dagen mee bezig. Maar dat hoort erbij."
Naast Hoogeveen zal 'Radar Love' onder andere ook klinken vanuit de Grote Kerk in Meppel, de Martinitoren in Groningen en de Grote Kerk van Den Haag.
Beiaardier speelt Radar Love in Hoogeveen
Kijk hier het eerbetoon terug:
Het eerbetoon aan Golden Earring op het carillon

Meerdere initiatieven

Behalve de Radar Love-spelende carillons waren er in Drenthe meer initiatieven om George Kooymans te eren. Zo maakte de muziekschool van Henk Busscher uit Klazienaveen een muzikale compilatie door jong en oud, spelen op slagwerk en blaasinstrumenten. Ook hiervoor werd gegrepen naar het iconische nummer Radar Love:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl